KTH släpper bok om "arkitekters kamp mot rasism"

Publicerad 30 augusti 2017 kl 14.02

Kulturnyheter. KTH Arkitekturskolan i Stockholm har finansierat en ny bok där ett antal feministiska arkitekter berättar om hur de använder sin yrkesroll för att "bekämpa sexism, rasism, ålders- och klassförtryck".

Dela artikeln

I ett pressmeddelande förklarar KTH att arkitekturen länge "legat i framkanten när det kommer till kampen om de sociala rummen".

"Ökad jämlikhet, mångfald och tillgänglighet i våra städer, samhällen och våra vardagsliv har varit målsättningen. På senare tid har det i Sverige pratats om feministisk stadsplanering, med exempel som jämställd snöröjning, jämställda parker samt fritidsgårdar", skriver det ansedda lärosätet.

I den nya boken, Feminist Futures of Spatial Practice, skriver över 40 olika skribenter från olika länder om sina olika "feministiska taktiker" i sina respektive yrkesutövanden.

"Diskussionen är baserad på mångårig forskning och handlar om exkluderande design och vikten av normkritik i planerandet och utförandet av våra byggda rum. Det är kvinnor som i större utsträckningen engagerar sig i kampen för bibehållandet av våra gemensamma utrymmen och resurser, och det är ofta kvinnor som främst använder sig av dem. Ett exempel är användandet av kollektivtrafiken där kvinnorna är fler, medan det privata bilkörandet domineras av män", skriver KTH.

Bland medförfattarna och medredaktörerna finns KTH-forskaren Meike Schalk, Thérèse Kristiansson vid Arkitektur- och designcentrum samt Ramia Mazé vid Aalto-universitetet i Helsingfors.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0