Terrordådet i Stockholm

Polisens försvar efter Akilov-kritiken: Vi har "inte resurser" att leta upp illegala invandrare

Publicerad 25 april 2018 kl 09.24

Inrikes. Att Stockholmsterroristen Rahmat Akilov tilläts stanna i Sverige, jobba svart åt Özz Nujen och planera terrordåd trots sitt utvisningsbeslut har skapat viss kritik. Nu försvarar sig polisen på sin hemsida.

Dela artikeln

Migrationsverket överlämnade ärendet med Rahmat Akilov (som till en början gick under identiteten Rahmatjon Kurbanov) till polisen eftersom han var avviken, vilket innebär att han försvunnit efter sitt avslag på asylansökan. Ärendet registrerades hos polisen den 24 februari 2017.

Enligt siffror från Migrationsverket överlämnades samma vecka (vecka 8, 2017) drygt 100 avvikna ärenden, och 35 ärenden för verkställighet med tvång, skriver polisen.

Det gjordes enligt polisen en efterlysning av Akilov, men inga ytterligare åtgärder vidtogs – "eftersom det inte fanns någon information som kunde användas för spaning eller några tips om honom".

– Rutinen är då att vi registrerar personen som efterlyst, vi har inte möjligheter och resurser till att göra mer, då vi behöver fokusera vårt arbete på att verkställa de personer som kan utvisas, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen på Noa, i ett pressmeddelande.

I det här fallet fanns det en adress, men det är enligt polisen "ytterst sällan som personen bor på den uppgivna adressen, och då han inte bedömdes som en säkerhetsrisk hade polisen inte möjlighet att prioritera detta ärende, bland över 12.000 liknande fall".

Totalt sett för hela 2017 överlämnade Migrationsverket, enligt deras siffror, över 6.000 ärenden till polisen där personen i fråga hade avvikit, cirka 500 av dessa under februari.

Men även om polisen hade lyckats få tag på Akilov är det ytterst tveksamt om myndigheten kunnat utvisa honom, skriver polisen. Anledningen är att det är "svårt att verkställa till vissa länder med tvång på grund av fara för brott mot mänskliga rättigheter".

– Viktigt att lyfta fram här är att även om Akilov hade hittats, så hade det varit mycket svårt att genomföra en verkställighet med tvång till Uzbekistan. Sådana sker endast i begränsad omfattning och med stor försiktighet, säger Patrik Engström

Bakgrunden till detta är en dom i Europadomstolen från 2012, och en rättslig kommentar från Migrationsverket från 2015 eftersom det förekommer uppgifter om systematiska kränkningar av de så kallade mänskliga rättigheterna i Uzbekistan. 


Nyheter från förstasidan

Folklistan värvar SD:s HBTQ-profil

Krävde "snabbspår" för könsbyte. Nu byter petade EU-parlamentarikern Johan Nissinen parti.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Inrikes

Brå: "Kraftig ökning" av hatbrott mot judar

Femdubbling efter 7 oktober.. "Antisemitiska plakat och uttalanden, men även hot och kränkningar mot enskilda."0 

Gustav Kasselstrands drag i Göteborg. "En protest mot EU:s diktatoriska makt över Sverige."0 

Bohlin sprider israelisk skräckpropaganda

"40 halshuggna bebisar.". Ministern ansvarar för att skydda Sverige mot desinformation.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0