Svensk vänsteraktivist ska "faktagranska" åt Facebook

Publicerad 16 juni 2020 kl 20.20

Media. Vänsteraktivisten och journalisten Jack Werner, känd från Metros "Viralgranskaren", inleder nu ett samarbete med Facebook om faktagranskning på plattformen.

Dela artikeln

Det är Källkritikbyrån, som drivs av de tidigare Metrojournalisterna Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson, som får i uppdrag att faktagranska innehåll på Facebook.

Målet är enligt ett pressmeddelande att "uppmärksamma läsare och användare på sociala medier om falska påståenden och ge mer bakgrund för den som är nyfiken".

Werner, Jonjons och Larsson startade år 2014 satsningen "Viralgranskaren" på tidningen Metro och gjorde sig kända för granskningar som bland annat slog fast att det var en myt att tiggeriet i Sverige var organiserat av ligor.

Metro, en gratistidning som idag är nedlagd, var tidigare en del i Facebooks samarbete med tredjepartsgranskare och nu blir även Källkritikbyrån det.

– Vi kommer att vara en av de faktagranskare som granskar innehåll på Facebook och i de fall där våra faktagranskningar visar att det som sprids inte stämmer helt eller delvis så kommer användare att kunna se det i anslutning till inlägget ifråga på Facebook, säger Åsa Larsson, redaktör och medgrundare till Källkritikbyrån, i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0