Riksbanken har tidigare flaggat för nya räntehöjningar på uppåt 0,5 procentenheter i april. Men enligt ekonomer kommer myndigheten tvingas höja räntan betydligt mer redan i vår, och senare i år kan räntehöjningar på uppåt tre procent ligga i korten.
Samtidigt löper många lån ut just i år, och då blir räntorna kännbara även för hushåll som haft bundna bolån.
Totalt handlar det om 3.534 miljarder kronor i lån som förfaller i år, enligt LO.
– Givet att hushållen är väldigt högt belånade, cirka 200 procent av deras årliga disponibla inkomst i genomsnitt, så står vi inför en otrevlig överraskning under årets lopp, säger Fredrik Söderqvist som är ekonom på LO, till SVT.
Regeringen har rekommenderat den som inte har råd med räntan att vända sig till sin bank och kräva "amorteringsfritt" med stöd av reglerna för överbelånade bolånekunder, den så kallade BLT-ventilen i lagen om om bank- och finansieringsrörelse.
Men Danske bank är en av flera banker som betraktar en sådan ansökan som en sorts självförvållad betalningsanmärkning, som varar åtminstone i 12 månader.
– Det är lite sunt förnuft. Har jag inte råd att betala amorteringar på lånet jag har så har jag heller inte möjlighet att ta ytterligare lån, säger Jennie Sandén, ekonom på banken, till SVT.
Även Swedbank säger att en ansökan om att få utnyttja BLT-ventilen påverkar kundens kreditvärdighet.
”Ur ett kundperspektiv ska man bara ansöka om amorteringsfrihet om man verkligen behöver det”, skriver Arturo Arques, sparekonom på Swedbank, till SVT.