Asylkaoset

Barack Obama: "Stort säkerhetsproblem att ni har okontrollerad invandring i Europa"

Publicerad 24 april 2016 kl 15.31
Av Mattias Albinsson

Utrikes. USA:s president Barack Obama oroas över den stora och okontrollerade invandringen till Europa, det framkom vid en presskonferens i fredags.

Gilla artikeln på Facebook

Obama har de senaste dagarna besökt Storbritannien där han bland annat träffat premiärminister David Cameron. I fredags höll de en gemensam presskonferens när Obama plötsligt tog till orda och luftade ovanligt skarp kritik mot att Europa släppt in så många invandrare från tredje världen.

– Vi har precis diskuterat asylkaoset och jag har sagt till min stab, som sitter här och kan intyga det, att vi ser det som ett stort nationellt säkerhetsproblem att ni har okontrollerad invandring in i Europa, sade han och fortsatte:

– Inte för att de tar sig till USA, utan för att om det destabiliserar Europa, vår främsta handels­partner, så är det dåligt för vår ekonomi. Om man börjar se splittring i Europa försvagar det Nato. Det påverkar vår kollektiva säkerhet.

Uttalandet fick stor uppmärksamhet i amerikanska medier, inte minst då det var oväntat för att komma från Obama. Den 54-årige presidenten har bland annat gjort sig känd som förespråkare av amnesti för illegala invandrare på hemmaplan.

Vid presskonferensen i fredags uppmanade Obama dessutom britterna att rösta ja till att stanna kvar i EU, något som besvärade Cameron. Den amerikanske presidenten har sedan dess fått stark kritik för att ha kommenterat folkomröstningen, kanske inte minst då amerikansk inblandning i ja-sidan kan stärka motståndarna.

Under sitt besök i Storbritannien har Obama även ätit privat lunch med drottning Elizabeth II, nyss fyllda 90, samt träffat andra medlemmar av det brittiska kungahuset.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0