Konflikten i Ukraina
Amerikanska stridsvagnar.

Obama överväger att stödja Ukraina med vapen

Publicerad 2 februari 2015 kl 21.12

Utrikes. USA:s president Barack Obama sägs nu överväga att skicka amerikansk stridsmateriel till Ukraina för att hjälpa regeringen i kriget mot separatisterna i regionen Donbass i östra Ukraina.

Gilla artikeln på Facebook

Flera av Obamas rådgivare har tidigare under vintern rekommenderat presidenten att överväga alternativet. USA har länge anklagat Ryssland för att förse rebellsidan med både vapen, ammunition och soldater – anklagelser som Ryssland kategoriskt tillbakavisat.

Att Obama nu talar om att skicka stridsmateriel till Ukraina kommer efter de senaste dagarnas bakslag för den ukrainska armén där rebellerna försöker säkra en viktig järnväg mellan rebellfästena Luhansk och Donetsk.

De vapen som USA överväger att bistå Ukraina med är bland annat pansarvärnsroboten Javelin och olika stridsfordon, rapporterar AP. Samtidigt är den amerikanska regeringen oroade över att en sådan upptrappning skulle kunna leda till ett indirekt krig med Ryssland, ett så kallat proxykrig.

Företrädare för USA:s regering säger samtidigt att Obama vill ha stöd för ett sådant beslut bland europeiska ledare. Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde under måndagen klart att hon inte är beredd att militärt stödja den ukrainska regeringen.

Inbördeskriget i Ukraina bröt ut förra våren efter att en västunderstödd statskupp i landet störtat den förre presidenten Viktor Janukovytj. Stora delar av den ryska och ryskspråkiga befolkningen i östra Ukraina stödde däremot inte den nye mer EU-vänlige presidenten Petro Porosjenko. Omfattande demonstrationer och oroligheter bröt under våren ut i framförallt regionen Donbass och två utbrytarrepubliker utropades med Luhansk och Donetsk som huvudstäder.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0