Omskurna män sämre sexpartners

Publicerad 22 juli 2012 kl 14.13

Inrikes.En dansk undersökning visar att manlig omskärelse ökar risken för nedsatt sexuell funktion. Mannens förmåga att uppnå orgasm kan bli nedsatt – liksom hans sexpartners njutning. Trots detta erbjuder de flesta landsting skattefinansierade ingrepp på spädbarn.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en kartläggning i DN är det bara fem av tjugoen landsting som inte erbjuder spädbarnsomskärelse. I resterande sjutton subventionerar skattebetalarna varje ingrepp med tusentals kronor, beroende på hur mycket av den egentliga kostnaden på uppemot 10 000 kr som föräldrarna betalar i egenavgift.

Bara Västerbotten har tagit avstånd från manlig omskärelse på spädbarn, medan Värmland, Örebro, Västernorrland, och Jämtland ännu inte tagit något beslut i frågan.

– Det här kan inte likställas med sjukvård, erkänner Mats Eriksson på SKL, Sveriges kommuner och landsting, som ändå har gått ut med en rekommendation att ingreppen ska erbjudas och betalas av det allmänna, så att prisskillnaderna mellan landstingen försvinner.

På Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) håller man inte med om SKL:s bedömning. Med den nya danska undersökningen om omskärelsens menliga inverkan på sexuella funktioner i ryggen vill organisationen hindra föräldrar från att bestämma över sitt barns förhud - även om motivet är religiöst.

– RFSU:s ställningstagande är tydligt: omskärelse är en fråga som man själv måste få bestämma över i en ålder när man är beslutsför, menar Gustav Nilsonne, medicine doktor och ordförande för RFSU Stockholm i Ottar.se.

Den danska studien visar att 38% av kvinnor med omskurna partners upplevde att deras sexuella behov inte tillfredsställdes, jämfört med 28% av kvinnor med oomskurna män. Problemen inkluderar allmänna sexuella funktionsnedsättningar hos mannen och svårighet att uppnå orgasm tillsammans med en fyrdubbling av förekomsten av samlagssmärtor, dyspareunia, hos kvinnan.

Även de omskurna männen själva har en kraftigt förhöjd risk att råka ut för orgasmsvårigheter, 11% jämfört med 4% hos den oomskurna befolkningen, visar undersökningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0