Enligt en kartläggning i DN är det bara fem av tjugoen landsting som inte erbjuder spädbarnsomskärelse. I resterande sjutton subventionerar skattebetalarna varje ingrepp med tusentals kronor, beroende på hur mycket av den egentliga kostnaden på uppemot 10 000 kr som föräldrarna betalar i egenavgift.
Bara Västerbotten har tagit avstånd från manlig omskärelse på spädbarn, medan Värmland, Örebro, Västernorrland, och Jämtland ännu inte tagit något beslut i frågan.
Det här kan inte likställas med sjukvård, erkänner Mats Eriksson på SKL, Sveriges kommuner och landsting, som ändå har gått ut med en rekommendation att ingreppen ska erbjudas och betalas av det allmänna, så att prisskillnaderna mellan landstingen försvinner.
På Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) håller man inte med om SKL:s bedömning. Med den nya danska undersökningen om omskärelsens menliga inverkan på sexuella funktioner i ryggen vill organisationen hindra föräldrar från att bestämma över sitt barns förhud - även om motivet är religiöst.
RFSU:s ställningstagande är tydligt: omskärelse är en fråga som man själv måste få bestämma över i en ålder när man är beslutsför, menar Gustav Nilsonne, medicine doktor och ordförande för RFSU Stockholm i Ottar.se.
Den danska studien visar att 38% av kvinnor med omskurna partners upplevde att deras sexuella behov inte tillfredsställdes, jämfört med 28% av kvinnor med oomskurna män. Problemen inkluderar allmänna sexuella funktionsnedsättningar hos mannen och svårighet att uppnå orgasm tillsammans med en fyrdubbling av förekomsten av samlagssmärtor, dyspareunia, hos kvinnan.
Även de omskurna männen själva har en kraftigt förhöjd risk att råka ut för orgasmsvårigheter, 11% jämfört med 4% hos den oomskurna befolkningen, visar undersökningen.