Ungern och invandringen
Mediauppbådet var massivt och väl positionerat när invandrarna stormade den ungerska gränsen.

Orbán: Internationella medier organiserade gränsattack

Publicerad 18 september 2015 kl 18.39

Utrikes. När Ungerns gräns i onsdags stormades av hundratals illegala invandrare var det organiserat av “internationella medier”, hävdar nu landets premiärminister Viktor Orbán.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan anklagade Orbán även den politiske entreprenören och mångmiljardären George Soros för att arbeta subversivt för öppna gränser – i strid med den ungerska opinionen och det demokratiska mandat som de ungerska väljarna har gett.

– Soros NGO:er har blivit väldigt aktiva i invandringsfrågan nuförtiden i Ungern. De kräver att gränsen ska hållas vidöppen, sa Orbán.

Och under onsdagen försökte hundratals migranter öppna gränsen mellan Serbien och Ungern genom att storma den. 20 poliser skadades i kravallerna varav fem fick uppsöka sjukhus – två med allvarliga skador, skriver den ungerska regeringen i ett pressmeddelande.

“Ungern och den ungerska polisen som skyddar gränsen är offer för en förberedd, medveten attack […] Polisen svarade adekvat på attacken från beväpnade migranter”, skriver regeringen, som dessutom uppger även att en syrisk man som deltog i attacken är misstänkt för terrorbrott.

Trots detta riktar det internationella samfundet kritik mot Ungern istället för mot migranterna.

– Jag var chockad över att se hur dessa flyktingar och migranter behandlades. Det är inte acceptabelt, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon igår.

Prins Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein, FN:s svenskättade högkommissarie för mänskliga rättigheter, menar att ungerska myndigheter bryter mot internationell rätt i sin hantering av migranterna.

– Jag är bestört över dessa hjärtlösa, i vissa fall illegala, metoder som ungerska myndigheter har brukat de senaste dagarna, säger han i ett uttalande på FN:s hemsida.

Dessutom anser han att invandringslagar inte ska behöva följas.

– Att söka asyl är inte något brott, inte heller att ta sig in i ett land irreguljärt, menar Al-Hussein.

Men Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto slog direkt tillbaka.

– Aggressiva personer som de vi såg igår kommer aldrig släppas in, Ungern kommer försvara sin gräns oavsett vilken hårresande kritik vi får från vem det än må vara inom den internationella politiska eliten, sade han och fortsatte:

– Den internationella politiska eliten och vissa internationella mediers tolkning av händelserna vid gränsen igår har varit bisarr och chockerande.

Premiärminister Viktor Orbán går ett steg längre och hävdar att upploppet "organiserades och stöddes" av internationella medier, enligt Budapest Business Journal.

En företrädare för internationell media som var på plats under upploppet var Aftonbladets Erik Wiman.

“Till sist trampar [de ungerska poliserna] fram igen med sina sköldar, benskydd och hjälmar. Journalist eller aktivist? Aldrig förr har det varit så svårt att välja”, skriver han i en artikel om konflikten vid gränsen.

Och Sveriges migrationsminister Morgan Johansson vill nu att EU bestraffar Ungern.

– Man måste markera väldigt hårt mot Ungern. När både Europarådet och UNHCR nu konstaterar att när Ungern både med sina nya lagar, och sitt sätt att hantera situationen, mycket väl kan ha en linje som bryter mot internationell rätt, då måste också EU leva upp till sina grundläggande värderingar kring mänskliga rättigheter, säger Johansson till Aftonbladet.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Ekonominyheter

Var tredje billig elprodukt innehåller farliga ämnen

Höga halter i 35 av fallen.. Främst bly i lödningar samt ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i plast. 0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0