Gränskontrollerna

Polisens beskrivning av invandringen: "Massiv"

Publicerad 31 januari 2019 kl 19.34

Inrikes. Gränspolisens uppdrag och verksamhet har påverkats kraftigt de senaste tre åren. Det säger polisen på sin hemsida idag. Orsaken är de "massiva migrationsströmmarna".

Gilla artikeln på Facebook

Politiskt korrekta förståsigpåare har länge hävdat att begreppet massinvandring är en myt.

Det påstod till exempel flera M-riksdagsledamöter i en artikel 2014: "Det är en felaktig myt att det skulle pågå någon sorts ohållbar massinvandring till Sverige."

"Vissa, till exempel Sverigedemokraterna, talar till och med om massinvandring till Sverige. FALSKT!", hette det i Nyheter24 2015, samtidigt som man påstod att "Nej, vi förlorar inte pengar, nej vi mår inte dåligt och nej, skolan blir inte sämre".

Men att det inte handlat om en massinvandring åtminstone de senaste åren verkar inte polisen och gränspolisen hålla med om. Invandringen har nämligen varit så "massiv" att deras verksamhet påverkats kraftigt.

Polisen.se har idag publicerat om en artikel om hur gränspolisen i polisregion Väst sedan två år tillbaka arbetat med ett åtgärdspaket baserat på Schengeninspektionens rapport.

Minst vart femte år utvärderar EU-kommissionen medlemsländernas efterlevnad av Schengenregelverket, och 2017 genomgick Sverige en sådan så kallad Schengenutvärdering. Utvärderingen omfattade flera områden, däribland yttre gräns (luft och sjö), skriver polisen, och gränspolisen i Väst säger att man ser positivt på inspektionen.

– Rapporten och återkopplingen ger oss en möjlighet att förbättra vår verksamhet, säger sektionschefen Susanne Arvidsson. Vi uppfattar det som att vi har en bra verksamhet i grunden, men vi var samtidigt medvetna om att vi skulle få nedslag i vissa områden.

– I Väst började vi utöka grund- och fortbildningarna redan våren 2017, för att säkerställa att våra medarbetare har den kompetens som krävs utifrån de krav som ställs idag, på grund av nya brottsmodus, aktuella trender och riskindikatorer. Vi förstärker vår yttre gräns bland annat genom att kvalitetssäkra och rättssäkra våra arbetssätt och rutiner.

Man konstaterar:

"Gränspolisens uppdrag och verksamhet har påverkats kraftigt de senaste tre åren på grund av de massiva migrationsströmmarna. Det här har medfört att Sverige har tagit beslut om en återinförd gränskontroll vid inre gräns, vid strategiskt utvalda gränskontrollplatser – för att stävja migrationsströmmarna i första hand. Men även för att bevaka den förhöjda terrornivån som råder i landet."


Nyheter från förstasidan

"Skicka hem henne!" – publikens slagord på Trumpmötet

Trumps hårda attack mot vänsterpolitikern. Stor del av publiken skanderade att Ilhan Omar borde skickas hem till Somalia.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0