Vaccinpasset

Så vill FHM utforma vaccinpasset

Publicerad 23 november 2021 kl 14.42

Inrikes. Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram ett förslag på vad som ska gälla för det föreslagna vaccinpasset, som ska införas den 1 december.

Gilla artikeln på Facebook

Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder "vaccinationsbevis" måste enligt förslaget vidta särskilda smittskyddsåtgärder:

* Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.

* Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

* Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer. Om ett sällskap uppgår till fler än 8 deltagare ska den som anordnar sammankomsten eller tillställningen dela upp sällskapet.

Dessa åtgärder är inte nödvändiga om vaccinpass används.

Enligt förslaget måste en arrangör som använder vaccinationsbevis ha en rutin för hur bevisen kontrolleras. Rutinen ska finnas skriftligt och den ska följas upp.

Utöver det föreslår Folkhälsomyndigheten att alla arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus måste vidta vissa grundläggande smittskyddsåtgärder. Det rör bland annat att de måste informera om hur smittspridning kan undvikas och ordna möjligheter för deltagare att tvätta händerna eller använda handsprit.

Förslaget innehåller också krav på mässor att ha smittskyddsåtgärder. Till exempel måste de utforma gångar mellan försäljningsplatserna eller montrarna så att trängsel undviks.

I förslaget ingår allmänna råd till arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, fritids- och kulturverksamheter, handelsplatser och marknader. Råden ska underlätta för verksamheterna att undvika trängsel och därmed minska risken för spridning av covid-19. Exempel på råd är vidta åtgärder för att sprida ut besökarnas ankomsttid, ta fram alternativa lösningar till fysiska köer och anvisa deltagare till olika och särskilt angivna in- eller utgångar. De allmänna råden gäller både arrangemang som använder vaccinationsbevis och de som inte gör det.

Förslaget skickas nu på remiss till verksamhetsutövare för att inhämta synpunkter inför beslut om införande. Införandet planeras till den 1 december.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0