Asylkaoset

Samir flydde från Afghanistan till Europa för att bli fotbollsproffs

Publicerad 1 april 2017 kl 14.15

Utrikes. 14-årige Samir flydde från Afghanistan till Europa tillsammans med sin familj. Nu bor han i ett flyktingläger i Grekland, men drömmen är att få komma till Tyskland.
– Jag hoppas bli fotbollsspelare, berättar han.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den amerikanske frilans­journalisten Tim Pool som besökt Grekland, Atens gamla internationella flygplats Elliniko och den olympiska park som anlades på delar av flygplats­området inför olympiska spelen 2004.

Flera av de olympiska arenorna, som en gång i tiden kostade 85 miljarder kronor att bygga, har idag omvandlats till ett halvofficiellt läger för asylsökare från tredje världen. I de gamla arenorna bor numera asylsökare och tält för dem har satts upp på området.

När Tim Pool och hans kamerateam går in i den gamla huvud­byggnaden, det grekiska olympiacentret där bland annat UNHCR bedriver verksamhet, blir de snabbt avvisade.

– Vi blev i princip utsparkade, säger Tim Pool i videon.

Istället promenerar teamet runt utanför centret och träffar efter ett tag Samir från Afghanistan. Han och hans familj tog sig till Grekland med hjälp av människo­smugglare och har bott i lägret i över ett år.

När Pool frågar hur gammal Samir är blir han förvånad.

– 14 år, säger Samir.

– Oj, jag trodde du var äldre, svarar journalisten.

Samir och hans mamma har blivit kvar i lägret sedan gränserna norrut stängts medan två av syskonen lyckats ta sig vidare norrut i Europa. De är missnöjda med bekvämligheterna i lägret.

– Det här är inte ett ställe som en människa kan bo på, säger Samir och förklarar att han och hans mamma vill bli insläppta i Tyskland.

Den afghanske pojken förklarar för Tim Pool varför han och hans familj flytt från Afghanistan och sökt sig till Europa.

– Jag vill göra saker som jag inte kan göra i Afghanistan, berättar han.

– Jag ville bli en duktig fotbollsspelare i Afghanistan. Jag önskar och hoppas bli en fotbolls­spelare och om jag kommer till Tyskland vill jag bli fotbolls­spelare.

Nu spelar Samir fotboll varje dag på en övergiven arena i den olympiska parken och hoppas även få börja i skolan i Grekland. En dag hoppas han bli insläppt i Tyskland.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0