Justitieminister Morgan Johansson (S) låter som en scen ur Gudfadern, tycker Tino Sanandaji.

Sanandaji jämför Sveriges regering med gangsterfilm: "Låter som Gudfadern"

Publicerad 3 augusti 2018 kl 18.43

Inrikes. Nationalekonomen Tino Sanandaji är inte nådig i sin kritik mot regeringen efter Youtubes censur av Samtidens virala dokumentär om Socialdemokraternas historia. Han jämför justitieminister Morgan Johansson (S) med den Oscarsbelönade maffiafilmen Gudfadern.

Gilla artikeln på Facebook

Att Youtube raderade Sverigedemokraternas dokumentärfilm om Socialdemokraterna går inte att ursäkta med att Youtube är ett privat bolag.

Det menar nationalekonomen Tino Sanandaji. Detta eftersom regeringen tidigare i år utövat politiska påtryckningar mot Youtube.

I samband med och på grund av Bonnierkoncernens hetskampanj mot yttrandefriheten på nätet tidigare i år, då Expressen och DN bland annat lyckades stänga ned Granskning Sveriges Youtubekanal, krävde regeringen att Google, som äger Youtube, inför "självsanering" mot så kallat hatiskt innehåll på internet. Annars skulle det bli hårdare lagar.

Regeringen krävde också ett möte med Google och Facebook.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, sade Morgan Johansson till TT i mars.

Tino Sanandaji jämför nu Johanssons uttalanden med maffiafilmen Gudfadern. Enligt Sanandaji är Samtidens dokumentärfilm "explosiv", eftersom de har "grävt fram många citat få känner till". Och extremt viral var den, ända fram till den raderades, påpekar han.

"Det går inte att försvara detta med att Youtube är ett privat företag och att bara statlig ingripande utgör censur. Staten har lagt sig i genom att ett tag sen kalla in Youtube till ett möte och hota de att ta ned material. Morgan Johansson lät som en scen ur Gudfadern", skriver den populäre nationalekonomen på Facebook idag.

Sanandaji påpekar även att Socialdemokraternas egen valfilm på Youtube har ca 6.000 visningar, medan SD:s film om Socialdemokraterna fick nära 200.000 på några timmar.

"Regeringen vill få ned inte bara det som strider mot lagen utan mot Youtubes egna regler, där Youtube arbiträrt avgör vad som är i linje med deras community-regler. Vi ser ett konkret exempel på vad Youtube stängde ned: En film med historiska arkivcitat socialdemokrater inte är stolta över och inte vill att väljarna ser", avslutar han sitt inlägg.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0