Revolutionära fronten
Här misshandlar aktivister från Revolutionära Fronten en oskyldig slovensk gästarbetare som de tror är "fascist". På söndag ska organisationen tåga sida vid sida med Stefan Löfven och Åsa Romson i Kärrtorp.

Säpo: Våldsvänstern största hotet mot Sverige

Publicerad 20 december 2013 kl 15.03

Inrikes.Vänsterextrema aktivister är det klart största hotet mot demokratin i Sverige, enligt Säpo. Samtidigt får den antidemokratiska våldsvänstern ett allt större öppet stöd inom det svenska etablissemanget.

Gilla artikeln på Facebook

En av dem som drabbats av det politiska våldet är SD-politikern Anders Dahlberg i Burlöv, som utsattes för ett bombattentat mot sitt hem i tisdags kväll.

Bakgrunden var att Dahlberg veckan innan blivit uthängd som "rasist" i Expressen, som publicerade anonyma kommentarer som han hade skrivit på nätet. Uppgifterna hade Bonniertidningen kommit över i nära samarbete med den grovt kriminellt belastade organisationen Researchgruppen, som upprättat ett åsiktsregister över meningsmotståndare på högerkanten.

I november gjorde polisen ett stort tillslag mot en annan vänsterextrem organisation, Revolutionära Fronten, och beslagtog gatustridsvapen, spjutliknande föremål och brandbomber hemma hos aktivisterna. På nätet skryter gruppen öppet om sina aktioner, som går ut på att utöva grovt systematiskt våld mot personer som uppfattas som politiska motståndare.

Samtidigt åtnjuter Revolutionära Fronten ett starkt stöd inom det politiska etablissemanget – och inte bara bland vänsterpartister. På söndag kommer flera toppolitiker, bland dem Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, att tåga sida vid sida med terrorganisationen i en gemensam demonstration för "mångfald".

Samtidigt som svenska medier och högt uppsatta politiker helt öppet knyter allt starkare band till våldsvänstern varnar polisen för att aktivisterna blir våldsammare och våldsammare.

Säpo släppte i veckan en rapport över våldsbejakande extremism, och där är slutsatsen tydlig: den vänsterextrema rörelsen – inte jihadister eller nynazister – är det enskilt största hotet mot den svenska demokratin.

Vänstern står idag för en stor majoritet av alla politiskt motiverade våldsdåd.

"Av de två huvudsakliga våldsbejakande extremistmiljöerna vit makt-miljön och autonoma miljön, är det i dagsläget den autonoma miljön som utgör det största hotet. Det beror på bland annat på att majoriteten av de fall av otillåten påverkan som Säkerhetspolisen känner till kommer från denna miljö", uppger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpos författningsskydd.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Efter bombdåden: Danmark säkrar gränsen mot Sverige

Trött på våldsexporten från grannlandet. Mette Frederiksen: "Gränsen har nu vår fulla uppmärksamhet."0 

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0