Byggnads ordförande Johan Lindholm är glad idag.

SD hjälper regeringen stärka fackens makt

Publicerad 26 april 2017 kl 21.25
Av Mattias Albinsson

Politik. Den rödgröna regeringen rev idag med stöd från Vänster­partiet och Sverige­demokraterna upp "Lex Laval" vilket innebär att fackförbundens makt i Sverige stärks markant.
– En stor seger för den fackliga kampen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Gilla artikeln på Facebook

Lex Laval stiftades av den dåvarande borgerliga riksdags­majoriteten 2009 och trädde i kraft i april året därpå. Lagen inskränkte fackförbundens möjligheter att tillämpa strids­åtgärder mot företag från andra EU-länder som är verksamma i Sverige. Bland annat förbjöds facken att kräva högre löner för de utländska arbetstagarna än det som betecknas som "kollektivavtalens kärna".

Bakgrunden till lagen var en infekterad arbetsrättslig tvist vid ett skolbygge i Vaxholm norr om Stockholm åren 2004 och 2005. Kommunen hade anlitat det lettiska byggföretaget Laval un Partneri Ltd. med det svenska dotter­bolaget L&P Baltic Bygg för bygget. De lettiska byggarbetarnas löner uppgavs ligga långt under dem som svenska byggarbetare fick vid samma tidpunkt.

De båda fackförbunden Byggnads och Elektrikerna tog strid mot det lettiska byggbolaget. Bland annat krävde man att byggjobbarna skulle få 145 kronor i timmen i lön, samtidigt var den i kollektivavtalet fastslagna lägstanivån då 133 kronor i timmen. När man inte inte fick gehör för sina krav inleddes stridsåtgärder och bygg­arbetsplatsen sattes i blockad.

Branschtidningen Byggindustrin var kritisk till hur facket skötte konflikten och avslöjade att fackförbundets egna representanter inte kände till vilka krav de egentligen ställt och vad de bråkade med det lettiska bolaget om.

L&P Baltic Bygg protesterade mot bemötandet i Sverige och vände sig till EU-domstolen som i december 2007 gav företaget rätt. EU-domstolen menade bland annat att det fanns risk för att de svenska fackförbunden använde strids­åtgärderna för att kräva mer betalt av det lettiska byggbolaget än kollektivavtalen medgav för att därigenom skrämma bort utländska byggbolag från den svenska marknaden, något som strider mot EU-rätten. Arbetsdomstolen i Sverige tvingades följa EU-domen och två år senare dömdes fackförbunden att betala skadestånd till L&P Baltic Bygg.

Konflikten runt Laval un Partneri Ltd. och L&P Baltic Bygg ledde fram till att Sverige skrev om lagen. Enligt "Lex Laval" fick fackförbunden endast ta till stridsåtgärder mot företag från andra EU-länder verksamma i Sverige om det avsåg "minimilön eller andra minimivillkor".

Idag rev riksdagen alltså upp "Lex Laval" och ändringarna träder i kraft 1 juni i år, skriver riksdagen på sin hemsida. De fyra allians­partierna röstade nej till propositionen och ville ha kvar lagen.

"Förslaget riskerar att hämma rörligheten inom EU och att stå i strid med EU-rätten", skriver de fyra partierna i en gemensam motion.

Fackförbunden jublar däremot över lagändringen då man anklagat Lex Laval för att göra skillnad mellan svenska och icke-svenska arbetare.

– Vi i facket visste att börjar man ställa arbetare emot varandra utifrån nationalitet, då kommer det att gå illa. Då kommer människor att fara illa, diskrimineras och utnyttjas. Då kommer olyckorna öka. Då kommer främlingsfientligheten att öka, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande som fortsätter:

– Nu har historien visat att våra farhågor slog in, och att lagen nu rivs upp är en stor seger för den fackliga kampen. Alla våra medlemmar kan sträcka på sig idag.


Nyheter från förstasidan

Björn Olsen: Sverige kommer få "mycket höga dödssiffror"

För sent för Sverige, som är på väg mot "tragedi". Den svenske professorn förutspår en "enorm ökning de kommande veckorna."0 

Ekonominyheter

Bunkring av torrvaror och djupfryst. Totalt steg försäljningen med 11 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Politik

SD vill öka restaurangbesöken

SD väljer motsatt väg i coronatider.. Partiets Kalmarbas vill dela ut presentkort för att få fler besöka restauranger och butiker.0 

SD-topp tonar ned demografins betydelse

Inte så viktigt Sverige befolkas av svenskar, enligt Mattias Karlsson.. I het ordstrid om huruvida vårt lands invånare ska bestå av svenskar eller av indier, araber och andra folkslag från tredje världen.0 Plus

30 år sedan "Luciabeslutet" stoppade asylinvandringen

Så gick det till när sossarna fick nog.. Carl Bildt öppnade sedan portarna igen – bland det första han gjorde.0 Plus

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0