Maktstriden i SD

SDU skriver om idéprogram

Publicerad 15 september 2015 kl 00.04

Politik. Efter att Jessica Ohlson valts till ny ordförande för SDU skriver ungdomsförbundet nu in partiideologen Mattias Karlssons olika politiska begrepp i sitt idéprogram. Karlsson ska enligt uppgift ha tagit illa vid sig av att hans begrepp saknades i programmet tidigare, vilket eldat på konflikten mellan SD och SDU.

Gilla artikeln på Facebook

Både "socialkonservatism" och "nationalism" står nu i programmet. Även Mattias Karlssons egen uppfinning "öppen svenskhet", som innebär att invandrare som uppfyller Sverigedemokraternas kriterier ska betraktas som svenskar, har tagits med. Karlsson har sedan tidigare slagit fast att bland annat Zlatan Ibrahimovic inte är svensk, vilket har väckt debatt.

– Begreppet saknas i vårt program, men vi har haft innebörden av det hela tiden. Nu har vi förtydligat det, säger Jessica Ohlson till Eskilstuna-Kuriren.

Enligt Ohlson är det uppenbart att SDU idémässigt alltid har ställt sig bakom begreppen, vilket hon säger sedan tidigare framgått av idéprogrammet.

SD:s presschef Henrik Vinge är dock av en annan uppfattning och menar att det nya idéprogrammet inte förändrar någonting i sak.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ännu en "svensk" skjutning i Köpenhamn

Man avrättades på frisersalong. En dansk 15-åring träffades också av skotten och skadades i handen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0