Soldiers of Odin
Mikael Johansson och sju av hans medborgargardister i centrala Stockholm i helgen.

Soldiers of Odin grep rånare i centrala Stockholm

Publicerad 5 april 2016 kl 09.01
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Soldiers of Odin grep den gångna helgen en rånare i Gamla stan i Stockholm, skriver Avpixlat. Uppgiften bekräftas av Stockholmspolisen.
– De gjorde ett envarsgripande, säger polisens presstalesman Mats Eriksson till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Ett drygt trettiotal medlemmar ur Soldiers of Odin patrullerade natten mellan fredagen och lördagen på Stockholms gator. Efter att medborgargardet återvänt till Kornhamnstorg i Gamla stan, som patrulleringen utgick ifrån, blev ett par av medlemmarna vittne till ett personrån som de ingrep mot.

Mikael Johansson är initiativtagare till Soldiers of Odins patrullering i Sverige och talesman för gruppen. Han var med den aktuella natten och berättar att händelsen inträffade någon gång efter klockan halv tre då patrulleringen avslutats.

– Vi höll på att avveckla och röra oss hemåt, så är det ett par av våra killar som går på Stora Nygatan, säger han till Fria Tider och fortsätter:

– Så ser de att det är två killar som står och gruffar med varandra, så de springer dit, och det visar sig att den ene killen försöker råna den andre på hans guldhalsband.

Medborgargardisterna grep in, stoppade rånaren och höll honom under uppsikt medan polis tillkallades.

– Jag var med och väntade på polisen, säger Johansson.

Polisen bekräftar
När Fria Tider under måndagen kontaktar Stockholmspolisen för att fråga om påståendena från Soldiers of Odin stämmer ber presstalesmannen Carina Skagerlind om att få kontrollera dem och återkomma.

En timme och tjugo minuter senare ringer hennes kollega Mats Eriksson upp. Han bekräftar att polisen var på plats och grep en person i Gamla stan vid den aktuella tidpunkten efter ett personrån.

– Det var vid halv fyra-tiden ungefär på natten. Det är en man som uppger att en annan person försöker stjäla hans armband, säger han.

Eriksson bekräftar även uppgiften om att två personer ur allmänheten ingrep mot rånaren.

– De gör ett envarsgripande och stoppar bråket och stölden, förklarar han.

Det finns inga uppgifter i polisens händelserapport om att de som ingrep mot rånaren tillhörde Soldiers of Odin, men i övrigt stämmer de båda berättelserna väldigt väl med varandra.

Den misstänkte mannen är i 40-årsåldern, han togs med till polisstationen för identifiering och förhör. Rånförsöket rubricerades om som försök till stöld och han släpptes därefter på fri fot igen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0