Lagens krav på att privatägd tv ska vara vänstervriden "går verkligen att diskutera", enligt Mats Svegfors.

" />

Lagens krav på att privatägd tv ska vara vänstervriden "går verkligen att diskutera", enligt Mats Svegfors.

" />

Lagens krav på att privatägd tv ska vara vänstervriden "går verkligen att diskutera", enligt Mats Svegfors.

" />
INTE TILLÅTET: Fox News sändningar försvann ur Sverige 2006, när Vänsterpartiet anmälde kanalen för brott mot "demokratibestämmelsen" i radio och tv-lagen.

SR-veteran sågar svenskt förbud mot Fox News

Publicerad 18 mars 2014 kl 03.41

Media.Till skillnad från i andra demokratier går det i Sverige inte att se den amerikanska nyhetskanalen Fox News, eftersom sändningarna inte präglas av de vänsteråsikter som är obligatoriska enligt radio och tv-lagen. Men nu får det svenska Fox News-förbudet kritik av Mats Svegfors, tidigare VD för Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

För att en privat TV-kanal ska få sändas i Sverige måste den "som helhet präglas av" vissa vänsteråsikter, bland annat den specifikt svenska uppfattningen om "alla människors lika värde". Enligt den svenska regeringens tolkning av begreppet, som bygger på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, betyder det att "alla människor ska ha det lika bra". Bestämmelsen leder därför till att många utländska TV-kanaler med konservativt eller annat icke-socialistiskt innehåll är förbjudna i Sverige.

I början av 2000-talet prövade Stenbeck-ägda TV8 att sända Fox News i det svenska kabelnätet, vilket ledde till att representanter för Vänsterpartiet anmälde kanalen för brott mot kravet på vänsteråsikter och att kanalen kort därefter återkallades av TV8.

Det svenska lagkravet kallas för "demokratibestämmelsen" och återfinns i 5 kap. § 1 radio och tv-lagen. Just nu försöker regeringen i samarbete med den liberala juristen Hans Gunnar Axberger att införa en liknande bestämmelse för svenska tidningar och nättidningar, som på samma sätt ska göra det möjligt att dra in presstödet för publikationer som ger uttryck för konservativa åsikter.

Men nu får den svenska åsiktsregleringen tung kritik av Mats Svegfors, som är tidigare VD för Sveriges Radio. Enligt den 66-årige public service-veteranen kan man "verkligen diskutera" om den svenska lagstiftningen bör gälla för privatägda och utländska TV-kanaler.

Det var under en debatt på Publicistklubben den 10 mars som panelen, där Svegfors ingick, fick en fråga från publiken om det svenska förbudet av Fox News. Frågan föregicks av en debatt om opartiskhet där Aftonbladets Natalia Kazmierska förespråkade höga krav på opartiskhet inom Sveriges Radio, med hänvisning till att privata aktörer ju var oförhindrade att ta ställning politiskt. Frågeställaren Jan Sjunnesson hänvisade till TV8:s beslut att återkalla sina Fox News-sändningar efter politiska påtryckningar och undrade vad panelen hade att säga om detta.

– Det här är ju bestämmelsen i radio och tv-lagen och den har inte med public service att göra, konstaterade Mats Svegfors och fortsatte:

– Det går verkligen att diskutera om det överhuvudtaget ska finnas något annat än yttrandefrihetsgrundlagens begränsningar. Det går verkligen att diskutera.

Enligt Mats Svegfors bör dock såväl "demokratibestämmelsen" som kravet på så kallad "opartiskhet" fortsatt gälla för de skattefinansierade bolagen SVT och Sveriges Radio. Kravet på "opartiskhet" gäller sedan en tid tillbaka inte TV4, som ägs av den privata Bonnierkoncernen, medan "demokratibestämmelsen" gäller för alla.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Bard i polisförhör för hets mot folkgrupp

Polisen utreder Alexander Bard för Twitter-inlägget. "Blir det åtal så kan ni ge er fan på att jag tänker snacka."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0