Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Österrike: Invandrare ska inte kunna söka asyl på europeisk mark

Publicerad 6 juli 2018 kl 16.11

Utrikes. Det ska inte gå att söka asyl på plats i Europa i framtiden. Det anser Österrike, som nu tagit över ordförandeskapet i EU. Landets regering menar att många invandrare kan bli "extremister" och därför måste de först lära sig "respektera EU:s värderingar", uppger Europaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett hemligstämplat dokument som den franska tidningen Le Monde läst som den österrikiska regeringen beskriver hur invandringen till EU i framtiden borde fungera.

Österrike, som i söndags övertog ordförandeskapet i EU, skriver att de vill inrätta ett nytt "skyddssystem" för asylinvandring.

Bland annat vill man göra det omöjligt att lämna in asylansökan på europeisk mark. I stället ska så kallade asylcenter upprättas utanför EU, och bara därifrån ska det gå att söka asyl.

Dessutom vill man införa en regel om att bara invandrare som "respekterar EU:s värderingar och fri- och rättigheter" ska beviljas asyl.

Vidare påpekar den österrikiska regeringen att många av de invandrare som kommer till Europa har svårt att anpassa sig till, eller till och med avvisar, så kallade öppna samhällen. Regeringen betonar också att invandrarna ofta saknar meningsfull utbildning.

"Många är mycket mottagliga för ideologier som är fientliga mot frihet eller som förespråkar våld", står det i det hemligstämplade dokumentet som riktar sig till EU:s medlemsländer, enligt Europaportalen.

Enligt Österrikes regering är dessa nya och hårdare regler nödvändiga eftersom asylvågen från 2015, då 1,8 miljoner invandrare tog sig in i Europa, inte får upprepas. Den ledde nämligen, påpekar man, till att EU-eliten helt "förlorade kontrollen" över situationen.


Nyheter från förstasidan

Bah Kuhnke nobbad som EU-talman efter rasistattack

MP-profilen fick rungande nej av Europaparlamentet. Anklagade ledamöterna för att vilja skicka ut henne ur Europa.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0