PEDOFILER. Dessa sju män dömdes i tisdags för sexbrott mot barn.
Polisen

Storbritannien i chock - Pedofiler torterade och våldtog barn

Publicerad 16 maj 2013 kl 15.46

Utrikes.Sju män dömdes i tisdags för sexuella övergrepp mot barn i ett medialt uppmärksammat mål. Övergreppen ska ha pågått i Oxford utanför London, från 2004 fram till förra året när hela härvan började nystas upp. Fallet har fått enorm medial uppmärksamhet och har de senaste dagarna toppat löpsedlarna i Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Sammanlagt fälldes de sju männen på 59 åtalspunkter som omfattar bland annat våldtäkt mot barn under 13 år, människohandel och barnprostitution. Totalt befaras uppemot 22 barn ha utnyttjats av männen varav sex vittnade under rättegången. Den yngsta flicka som utsattes för sexuella övergrepp var bara elva år gammal.

- Flickorna har genomlidit ett helvete och för dem att komma till rättegången och vittna är ingenting annat än otroligt. Den styrka och den beslutsamhet de har visat prov på har varit inspirerande, sa polisutredaren Simon Morton i ett uttalande i tisdags.

- Dessa domar är resultatet av sex otroligt modiga unga kvinnor som gett vittnesmål under en lång och komplicerad rättegång. De har alla visat stor karaktärsstyrka när de ägnat upp till sex dagar för att vittna om och avslöja sina fruktansvärda upplevelser. Jag skulle vilja prisa deras kurage och mod och jag har tackat var och en av dessa unga kvinnor personligen. Utan deras vittnesmål hade fällande domar mot dessa förövare varit väldigt svårt, fyllde Mortons kollega Sara Thornton i.

Fallet har chockat Storbritannien och beskrivs som den mest "obehagliga och svåra utredning" som polisen i Oxford någonsin ställts inför.

"Det involverar ofredande, våldtäkt och tortyr av mycket unga flickor, i en stor skala. Tursamt nog inkluderar fallet inte mord", uppger polisen.

Polisen skriver även om hur de unga flickornas vittnesmål var så upprivande att både jurymedlemmar och härdade journalister brast ut i gråt under rättegången.

Fallet har dessutom inneburit att stark kritik riktats mot myndigheterna för att ingen ingrep tidigare. Till och med polisen valde att ta bladet från munnen i ett officiellt uttalande där man riktade skarp kritik mot skolor och sociala myndigheter för att ingen satt stopp för övergreppen tidigare.

"Ingen organisation kommer ur det här på ett bra sätt", skriver polisen i sin ovanligt skarpa kritik mot myndigheterna.

"Först och främst skolan. Vissa av dessa barn var ofta frånvarande från skolan. Vem rapporterades det till och vilka åtgärder vidtogs? Ingen inom utbildningsväsendet tycks ha vaknat till och sett vad som var i görningen", konstaterar polisen krasst.

"Sedan UM. Vissa av dessa flickor gick till ungdomsmottagningen. Märkte ingen hur unga de var? Var den lätta ursäkten om patienthemlighet viktigare än sunt förnuft? Varför gjordes inget?", fortsätter polisen innan man riktar kritik mot de sociala myndigheterna.

"De flesta av dessa barn var föremål för socialtjänstens tillsyn. De blev uppenbarligen inte tillräckligt väl tillsedda. Dessa flickor försvann hela tiden, i ett fall försvann en flicka ett ansenligt antal gånger. Systemet tittade åt andra hållet medan dessa unga flickor utnyttjades och utsattes för övergrepp. Vi har ett regelverk i vilket dessa små barns mänskliga rättigheter anses viktigare än att skydda barnen."

Polisen riktar även kritik mot sig själva.

"Detta borde ha tagits upp tidigare. Indikationerna fanns där. Polisen försökte vid flera tillfällen få dessa fall till domstol men utan större framgång. Det vi lärt oss från detta fall är hur viktigt det är att samla in bevis, och jag hoppas att denna kunskap nu ska sprida sig inom poliskåren i Storbritannien".

Här är de dömda männen

Anjum Dogar, 31 (t.v.)
Fälldes på nio åtalspunker; bland annat våldtäkt, främjande av barnprostitution samt sammansvärjning till våldtäkt.

Akhtar Dogar, 32 (t.h.)
Fälldes på elva åtalspunker; bland annat våldtäkt, främjande av barnprostitution samt sammansvärjning till våldtäkt.

Foto: Polisen

Bassam Karrar, 33 (t.v.)
Fälldes på nio åtalspunker; bland annat sammansvärjning till våldtäkt mot barn under 13 år, våldtäkt mot barn under 13 år, människohandel inom Storbritannien samt sexuellt utnyttjande.

Mohammed Karrar, 38 (t.h.)
Fälldes på arton åtalspunkter; bland annat våldtäkt mot barn under 13 år, främjande av barnprostitution samt användandet av ett verktyg för att framkalla missfall.

Foto: Polisen

Kamar Jamil, 27 (t.v.)
Fälldes på åtta åtalspunkter; bland annat våldtäkt, främjande av barnprostitution samt människohandel.

Assad Hussain, 32 (t.h.)
Dömdes för två fall av sexuellt övergrepp mot barn.

Foto: Polisen

Zeeshan Ahmed, 27
Dömdes för två fall av sexuellt övergrepp mot barn.

Foto: Polisen

Se även
Muslimsk våldtäktshärva fortsätter att chocka Storbritannien

Gör som tusentals andra och "gilla" Fria Tider på Facebook, på så sätt hänger du bättre med i vår nyhetsrapportering. På Fria Tiders Facebooksida publiceras alla våra större nyheter.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0