Studie: "Majoritet utrikes födda blir aldrig självförsörjande"

Publicerad 17 april 2020 kl 11.33

Inrikes. En majoritet utrikes födda i Sverige blir aldrig självförsörjande, konstateras i en ny rapport om invandringen. Invandrarna lever på bidrag och följderna av den pågående coronakrisen kan göra situationen ännu värre.

Dela artikeln

Det är en ny studie från forskningsstiftelsen Entreprenörskapsforum, skriven av nationalekonomerna Johan Eklund och Johan P. Larsson, som granskat självförsörjningsgraden hos utrikes födda invandrare.

Enligt studien tar det i genomsnitt 12–13 år innan hälften har uppnått en självförsörjningsgrad på 12.800 kronor efter skatt.

Samtidigt är nästan 20 procent av Sveriges befolkning numera födda i ett annat land. Sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda är bland det största i hela Europa, enligt rapportförfattarna.

"Under 2018 försörjde sig motsvarande 772 000 helårspersoner i arbetsför ålder under hela året på bidrag och sociala ersättningar, dvs motsvarande 13,3 procent av arbetskraften. De ekonomiska effekterna av den pågående coronakrisen bedöms även göra en redan prekär situation än svårare", skriver Entreprenörskapsforum i en pressmeddelande.

Studien gör en tydlig åtskillnad mellan självförsörjningsgrad och sysselsättningsgrad eftersom "sysselsättning" – det som Löfvenregeringen lyfter fram – meninglöst innefattar personer som gjort något arbete minst en timme under en vecka.

– Det ger en mer rättvisande bild av storleken på det ekonomiska utanförskapet om vi tittar på självförsörjningsgrad istället för sysselsättningsgrad. Fem år efter ankomsten till Sverige är sysselsättningsgraden runt 55 procent mot under 30 procent för självförsörjningsgraden, säger Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum, professor BTH och JIBS och en av rapportförfattarna.

"En majoritet av utrikes födda i arbetsför ålder har under perioden 1990 till 2016 inte uppnått självförsörjning. År 2016 var drygt 600 000 utrikes födda i arbetsför ålder inte självförsörjande", står det bland annat i rapporten.

Värst är siffrorna för invandrare från Mellanöstern och Afrika.

– Det finns stora variationer i självförsörjningsgrad. Immigranter från Mellanöstern och Afrika hade 2016 den lägsta självförsörjningsgraden, 36 respektive 38 procent. Inom landet uppvisar Stockholms arbetsmarknadsregion högre självförsörjningsgrad än rikssnittet. Malmö ligger under rikssnittet, säger Johan Eklund.


Nyheter från förstasidan

Netanyahu rasar mot demonstranter i Malmö

Israels reaktion på protesterna. "Fruktansvärd våg av antisemitism" i Sverige.0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Föreslår fredsförhandlingar under debatt. Reaktionerna: "Herregud!", "extremt allvarligt", "oacceptabelt".0 

Vetenskap

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0