Studie: "Majoritet utrikes födda blir aldrig självförsörjande"

Publicerad 17 april 2020 kl 11.33

Inrikes. En majoritet utrikes födda i Sverige blir aldrig självförsörjande, konstateras i en ny rapport om invandringen. Invandrarna lever på bidrag och följderna av den pågående coronakrisen kan göra situationen ännu värre.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en ny studie från forskningsstiftelsen Entreprenörskapsforum, skriven av nationalekonomerna Johan Eklund och Johan P. Larsson, som granskat självförsörjningsgraden hos utrikes födda invandrare.

Enligt studien tar det i genomsnitt 12–13 år innan hälften har uppnått en självförsörjningsgrad på 12.800 kronor efter skatt.

Samtidigt är nästan 20 procent av Sveriges befolkning numera födda i ett annat land. Sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda är bland det största i hela Europa, enligt rapportförfattarna.

"Under 2018 försörjde sig motsvarande 772 000 helårspersoner i arbetsför ålder under hela året på bidrag och sociala ersättningar, dvs motsvarande 13,3 procent av arbetskraften. De ekonomiska effekterna av den pågående coronakrisen bedöms även göra en redan prekär situation än svårare", skriver Entreprenörskapsforum i en pressmeddelande.

Studien gör en tydlig åtskillnad mellan självförsörjningsgrad och sysselsättningsgrad eftersom "sysselsättning" – det som Löfvenregeringen lyfter fram – meninglöst innefattar personer som gjort något arbete minst en timme under en vecka.

– Det ger en mer rättvisande bild av storleken på det ekonomiska utanförskapet om vi tittar på självförsörjningsgrad istället för sysselsättningsgrad. Fem år efter ankomsten till Sverige är sysselsättningsgraden runt 55 procent mot under 30 procent för självförsörjningsgraden, säger Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum, professor BTH och JIBS och en av rapportförfattarna.

"En majoritet av utrikes födda i arbetsför ålder har under perioden 1990 till 2016 inte uppnått självförsörjning. År 2016 var drygt 600 000 utrikes födda i arbetsför ålder inte självförsörjande", står det bland annat i rapporten.

Värst är siffrorna för invandrare från Mellanöstern och Afrika.

– Det finns stora variationer i självförsörjningsgrad. Immigranter från Mellanöstern och Afrika hade 2016 den lägsta självförsörjningsgraden, 36 respektive 38 procent. Inom landet uppvisar Stockholms arbetsmarknadsregion högre självförsörjningsgrad än rikssnittet. Malmö ligger under rikssnittet, säger Johan Eklund.


Ädelmetallerna

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus