Sverige lånar

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Publicerad 14 maj 2021 kl 09.38

Ekonomi. Personer med låg inkomst som är i medelåldern löper störst risk att hamna hos Kronofogden. En bidragande orsak kan vara att unga lånar för att betala sina skulder, visar en ny analys från Finansinspektionen (FI), Konsumentverket och Kronofogden.

Gilla artikeln på Facebook

Unga låntagare, 18–25 år, får oftare tidiga betalningsproblem, som påminnelser och inkassokrav från inkassoföretagen. Men det är oftare låntagare i medelåldern som till slut får en skuld hos Kronofogden.

Det kan bero på att unga i större utsträckning får hjälp av föräldrar eller närstående när det verkligen behövs, tror myndigheterna. Men det finns en risk med att många unga inte betalar sina räkningar. De kan få allvarligare problem när de blir äldre och har större skulder, om de inte ändrar sitt beteende.

Mindre lån leder oftare till tidiga problem medan låntagare med ett eller flera större lån oftare får skulder hos Kronofogden. En bidragande orsak kan vara att låntagare löser små låneskulder med andra större lån, och att det är dessa lån som sedan leder till skuld hos Kronofogden, enligt myndigheternas rapport.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Ekonominyheter

Valutareserven töms på dollar helt. "Liksom centralbanken har vi beslutat att reducera investeringarna".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0