Nya Sverigebilden

Sveriges Radio hänger ut medborgare kritiska till regeringens coronahantering

Publicerad 9 februari 2021 kl 09.02

Inrikes. SR Ekot och Vetenskapsradion hänger idag ut en Facebookgrupp med bland andra akademiker som är kritiska till Sveriges hantering av coronasmittan. Gruppen kan skada "Sverigebilden", påstår så kallade experter.

Gilla artikeln på Facebook

Under morgonen har SR Ekot publicerat en artikel om en "dold Facebookgrupp" som är kritisk till den svenska regeringens coronahantering. Hela reportaget sänds i "Vetenskapsradion På djupet" i P1.

Facebookgruppen består av 200 medlemmar, däribland akademiker och forskare vid svenska universitet.

Enligt Sveriges Radio försöker gruppen påverka Sverigebilden utomlands och har fått uttala sig i stora tidningar som Time, Science, Washington Post.

"Svenska nationen beskrivs som hjärntvättad", enligt Ekot.

Sveriges Radio har även talat med så kallade experter inom informationspåverkan som är "bekymrade" av gruppens existens. Tonen i Facebookgruppen är "oroväckande" och de som deltar i gruppen har passerat en oacceptabel gräns, påstår experterna.

– Det verkar som att gruppen har två syften. Dels att påverka svenska coronapolicyn och dels att kritisera mediebevakning av policyn. Sen finns det mycket annat i gruppen som verkar handla om att skada Sverigebilden utomlands och även skada anseendet hos individer som jobbar inom det här fältet, säger James Pamment, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet, till SR.

Hanna Linderstål, virtuell analytiker, tycker det är oroande att svenskarna i gruppen försöker påverka medierapporteringen om regeringens coronahantering och framställa Sverige som misslyckat.

Enligt Facebookgruppens "ledare", som SR uttrycker det, är syftet att andra länder inte ska begå samma misstag som Sverige.

I sociala medier är det flera som reagerat på Ekots artikel.

"En dold facebookgrupp? Nej, det måste vi ta itu med – med hårdhandskarna! Kan åtalspunkten bli stämpling till Sverigebildsbrott kanske? Något slags arbetsläger vore på sin plats", skriver en person.

"Stoppa pressarna! En grupp med 200 personer på Facebook som inte är lojala med regeringen och FHM. Tack SR för att ni rycker ut till Sverigebildens försvar!", säger en annan.

"Om det hade varit i Nordkorea ändå. Men det är väl kanske inte så stor skillnad. Public service har tappat det helt och är numera rena propagandakanaler för regeringen. De låtsas inte ens längre. Och folket är inte vana att ifrågasätta", heter det också.

Även journalisten Lisa Bjurwald har reagerat:

"Bland det mest obehagliga och antidemokratiska jag sett av public service under hela pandemin... Jag har alltid tyckt att Nordkorea-jämförelsen med svensk PS varit överdriven, men det här är ju extraordinärt", skriver hon.

Men Emma Frans, epidemiologen som ofta lyfts fram av media och som inledningsvis försvarade Sveriges "coronastrategi", hyllar SR och påstår på Twitter att "denna typ av grupper är ett hot mot demokratin". Hon har dock stängt av möjligheten att kommentera. I början av pandemin angrep hon också regeringens kritiker.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Kultur

Mer islam i Bolibompa efter muslimskt s-krav. Barn ska lära sig om ramadan och eid.0 

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0