SVT fälls för fake news om porr på skolbuss

Publicerad 4 april 2018 kl 20.10

Media. SVT spred en falsk nyhet om att en busschaufför hade visat en porrfilm för barnen på en skolbuss i Västerbotten. Nu fälls den statliga tv-jätten av Granskningsnämnden, rapporterar Journalisten.

Gilla artikeln på Facebook

I en sändning den 26 oktober 2017 berättade nyhetsuppläsaren i SVT Nyheter Västerbotten om en påstådd händelse ombord på en skolbuss som skjutsade barn i mellan- och högstadiet mellan Norsjö och Bastuträsk.

"En busschaufför i [ort] har visat porrfilm på en buss full med barn. Nu har [ort]-skola polisanmält händelsen och enligt bussföretaget har chauffören tagits ur tjänst tills händelsen har utretts. Filmen ska bara ha visats några minuter innan en vuxen på bussen bad chauffören att stänga av", rapporterade SVT.

SVT:s försvar: "Sexistisk"
Det stämde visserligen att händelsen polisanmälts och att busschauffören stängts av på grund av mediehysterin. Men det visade sig snart att hela historien byggde på hörsägen.

"Porrfilmen" var i själva verket en romantisk komedi med 11-årsgräns och det var en elev – inte chauffören – som hade satt igång den.

SVT försökte i efterhand försvara sig med att den aktuella filmen, 40 Days & 40 Nights, "innehåller ett flertal längre relativt avancerade sexscener". Den statliga tv-jätten hävdade också att filmen har "kritiserats för att vara explicit och sexistisk".

Men Granskningsnämnden anser att inslaget strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Kunde identifieras
"Nämnden konstaterar att uppgiften om att en busschaufför hade visat en porrfilm var felaktig och anser att SVT inte kan anses ha gjort en tillräcklig faktakontroll inför sändningen av inslaget. För detta förtjänar SVT kritik", står det i beslutet.

Vidare konstaterar nämnden att SVT angav ort och namnet på den skola som barnen i bussen gick på och att chauffören kunde identifieras.

"SVT har inte motsagt vad anmälaren anfört om att bussbolaget på den lilla orten är litet och att busschaufförer var knutna till löpande uppdrag med bland annat terminsbunden skolskjuts. Sammantaget anser nämnden att busschauffören kunde identifieras i inslaget. Nämnden anser vidare att den felaktiga uppgiften om att chauffören visat en porrfilm samt uppgifterna om att skolan polisanmält händelsen och att chauffören tagits ur tjänst innebar ett intrång i chaufförens privatliv", står det i beslutet.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Media

Arnstad: Jag har tagit magisterexamen

DN-veteranen på Twitter: "Fil.mag., baby!". Fria Tider har ännu inte lyckats bekräfta uppgifterna.0 

Facebook hotar stänga "Politikfakta"

Populära opinionssidan hotas av censuren.. Beskedet: "Din sida riskerar att sluta publiceras."0 

Facebooks nya regler: Okej att dödshota "farliga individer"

Nya undantag i communityreglerna.. Facebook har nyligen stämplat invandringskritiker som just "farliga individer".0 

Sidor

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0