Thailand nekar samtal med separatister

Publicerad 4 april 2012 kl 11.39

Utrikes.Den thailändska regeringen säger nej till fredssamtal med landets muslimska separatister efter lördagens attentat, som inträffade i provinserna Yala och Songkhla i södra delarna av Thailand.

Gilla artikeln på Facebook

Den Thailändska regeringen med premiärminister Yingluck Shinawatra i spetsen säger nej till samtal med militanta separatister i söder efter det senaste bombattentaten. Enligt Vice-Premiärminister och tillika General Yutthasak Sasiprapa skulle förhandlingar med en separatistgrupp leda till ökat våld från andra liknande grupperingar.

- Jag vidhåller att regeringen inte har några planer på att delta i fredssamtal", sa General Yutthasa vidare enligt AFP-The Straits Times.

Lördagens attentat i Hat Yai och Yala i södra Thailand är de blodigaste på många år med 15 avlidna och flera hundra skadade.

Bomberna, tillverkade av gasoltuber för matlagning, hade apterats i olika fordon som sedan ställts ut runtom i Yalas affärskvarter och på parkeringen till Lee Garden Plaza Hotel i Hat Yai.

Enligt Hat Yais borgmästare, Prai Pattano rör det sig om en terrorattack som troligen utförts av muslimska separatister från södern. Efter att ha gått igenom bevakningskamerorna från parkeringen har man nu kunnat lokalisera två misstänkta. På dessa båda misstänka har det nu utfästs en belöning på 500,000 baht per person. Detta av provinsen Songkhlas guvernör Grisada Boonrach efter att han inspekterat attentatsplatsen i Hat Yai enligt Bangkok Post.

I de av muslimer dominerade provinserna Yala, Pattani och Narathiwat har en väpnat konflikt mellan muslimska separatister och den thailändska regeringen pågått under årtionden. Sedan 2004 har våldet ökat och över 4500 människor har fått sätta livet till sedan dess. Även om Hat Yai är beläget i den angränsande provinsen Songkhla, drabbas provinsen till och från av våldsamheter med anknytning till den olösta konflikten längre söderut.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0