Miloš Zeman sade sig inte se några behov av blockader, sanktioner eller embargon riktade mot Ryssland i anledning av stormaktens annektering av Krimhalvön i sydöstra Ukraina. Han öppnade även för att avskaffa visumkravet för ryska turister som besöker Tjeckien.
Den tjeckiska statsledningen intog omedelbart efter annekteringen av Krim inledningsvis en mycket kritisk inställning till Ryssland men med tiden har man ändrat uppfattning. I början av juni uppgav Bohuslav Sobotka, premiärminister i Tjeckien, att det var helt uteslutet att Nato skulle få upprätta baser på tjeckisk mark till följd av det ryska agerandet. Beskedet kom som ett svar på USA:s kontroversielle president Barack Obamas begäran om att få upprätta permanenta Nato-baser i Östeuropa, skrev Fria Tider då.
Förutom premiärminister Bohuslav Sobotka och president Miloš Zeman har även utrikesminister Lubomir Zaoralek och försvarsminister Martin Stropnicky uttryckt en liknande inställning till konflikten i Ukraina.
I en intervju med Kremls internationella statsradio Rysslands röst säger den Prag-baserade politikern och advokaten Jiri Vyvadil att den allmänna opinionen håller på att förändras inte bara i Tjeckien utan även i grannlandet Slovakien, där människor börjar protestera mot uppfattningen om att Ryssland skulle ha agerat aggressivt i Ukraina. Detta har i sin tur gjort ett avtryck bland makthavarna, som i många länder intresserar sig för sin befolknings åsikter på ett demokratiskt sätt som kan vara svårt att förstå som svensk.
– Våra premiärministrar – Bohuslav Sobotka och Robert Fico – har båda protesterat mot Natos planer att placera vapen i våra länder och i Europa i allmänhet. När det gäller Ukraina är det klart att konfliktparterna måste förhandla. Många européer börjar förstå att ett ovillkorligt stöd till Majdan var ett misstag. Det har orsakat tragedin som nu utspelar sig, säger Vyvadil.