68 checkar ut

Traditionella jobb försvinner för unga

Publicerad 17 juni 2019 kl 11.47

Ekonomi. Arbeten med traditionella anställningar blir allt ovanligare för unga européer, visar en ny irländsk mätning beställd av jobbsajten Appjobs.

Gilla artikeln på Facebook

Istället för riktiga jobb domineras 90-talistens arbetsmöjligheter av att utföra enklare tjänster åt babyboomers och andra äldre generationer.

De vanligaste sysselsättningarna bland unga som arbetar är numera sådana typer av tjänster. Nästan var fjärde arbetande ung jobbar med att leverera saker och var tionde med att städa åt andra. Nio procent av de unga hade också som arbete att vakta någons husdjur.

Sedan efterkrigstidens slut har många västerländska länder successivt avvecklat olika socialistiska och särintresse­baserade system genom att stänga ute unga från dem medan äldre har fått ha kvar sina förmåner, i Sverige främst konstruktioner som hyresrätter, anställningsskydd och amortingsfria "lån".

De växande subventionsklyftorna mellan generationerna har skapat en liknande tjänstemarknad i flera europeiska länder, i Sverige även tack vare att medelklassen får göra så kallade "RUT-avdrag" för den här typen av tjänster.


Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0