68 checkar ut

Traditionella jobb försvinner för unga

Publicerad 17 juni 2019 kl 11.47

Ekonomi. Arbeten med traditionella anställningar blir allt ovanligare för unga européer, visar en ny irländsk mätning beställd av jobbsajten Appjobs.

Gilla artikeln på Facebook

Istället för riktiga jobb domineras 90-talistens arbetsmöjligheter av att utföra enklare tjänster åt babyboomers och andra äldre generationer.

De vanligaste sysselsättningarna bland unga som arbetar är numera sådana typer av tjänster. Nästan var fjärde arbetande ung jobbar med att leverera saker och var tionde med att städa åt andra. Nio procent av de unga hade också som arbete att vakta någons husdjur.

Sedan efterkrigstidens slut har många västerländska länder successivt avvecklat olika socialistiska och särintresse­baserade system genom att stänga ute unga från dem medan äldre har fått ha kvar sina förmåner, i Sverige främst konstruktioner som hyresrätter, anställningsskydd och amortingsfria "lån".

De växande subventionsklyftorna mellan generationerna har skapat en liknande tjänstemarknad i flera europeiska länder, i Sverige även tack vare att medelklassen får göra så kallade "RUT-avdrag" för den här typen av tjänster.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0