Tre invandrare häktade för rånet som dödade polisen i Göteborg

Publicerad 27 juli 2017 kl 09.53

Inrikes. Tre unga invandrarmän har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för rånet i Göteborg i söndags där en polisman blev påkörd och dog, visar häktningsframställan som Fria Tider tagit del av.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 09.30-tiden i söndags som en Tips & Tobaks-butik vid Kaggeledstorget i Göteborg utsattes för ett väpnat rån av flera maskerade personer.

En av rånarna hotade personalen med en pistol.

Efter rånet sprang tre av gärningsmännen över motorvägen E20 vid Ånäsmotet och en polisman som följde efter rånarna till fots blev då påkörd av en bilist.

Den skadade Göteborgspolisen, 43-årige tvåbarnspappan Per, kördes till Sahlgrenska sjukhuset för vård men avled av sina skador.

Dödsolyckan kommer utredas men bilisten som körde på Per är inte misstänkt för något brott utan det hela ses i nuläget som en ren olycka.

Men tre yngre män har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för rånet som föranledde den tragiska olyckan. Tingsrätten anser att det föreligger flyktfara samt att det finns risk för att männen ska undanröja bevis eller försvåra utredningen om de släpps fria.

Alla tre är invandrare. Två av männen är 18 år gamla födda i januari 1999. Den tredje är 24 år gammal och född i januari 1993.

Samtliga har tolkningsbehov på arabiska, enligt tingsrättens dokumentation.

En av männen är folkbokförd i Gunnilse, en saknar adress och den tredje är skriven i Angered.

De som sitter frihetsberövade för rånet anses inte eller ha något straffrättsligt ansvar för polisens död.

– Men däremot är det givetvis så att det inte hade hänt om de inte hade begått det här rånet, har kammaråklagare Mehrdad Sanaei tidigare sagt till GP.

Den fjärde gärningsmannen som tidigare anhållits kommer att omhändertas av socialtjänsten eftersom han är 16 år och minderårig.

Polismannen Per lämnar efter sig två barn, nio och sex år gamla. Familjen har sagt till Aftonbladet att han var en mycket omtänksam och varm person, och hans kollegor har beskrivit honom som en oerhört hängiven polis.

"Du, som i din iver och lojalitet i att vilja gripa och lagföra väpnade rånare, fick betala det yttersta priset – ditt liv. För bara ett par veckor sedan patrullerade vi tillsammans på Smögenbryggan. Alltid med ett leende, en härlig och speciell personlighet. Med värme och omtanke", skriver kollegan Peppe Larsson på Twitter.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore det bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare. Forskare har hittat förklaring till fenomenet.0 

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0