USA-valet
Donald Trump.

Trump ångrar inte kontroversiella uttalanden

Publicerad 19 juli 2015 kl 21.47

Utrikes. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump uppgav under söndagen att han inte ångrar sina många kontroversiella politiska uttalanden.

Gilla artikeln på Facebook

Först hamnade han i blåsväder för sin skarpa retorik mot den illegala invandringen där han påpekade att den fört med sig mycket problem till USA.

– Mexiko skickar hit folk som har en massa problem och som tar med sig dessa problem. De tar med sig droger, de tar med sig kriminalitet. De är våldtäktsman och några, gissar jag, är bra människor, men jag pratar med gränsvakter och de berättar för oss vad det är vi får hit, sade han för ett par veckor sedan.

Uttalandet fördömdes av en lång rad partitoppar – bland dem den republikanske senatorn John McCain som två gånger tidigare, år 2000 och 2008, haft siktet inställt på presidentposten. McCain anklagade bland annat Trump för att "elda upp tokstollarna" genom sina uttalanden om illegaler, rapporterar Chicago Tribune.

Trump svarade med att ifrågasätta om McCain, som betraktas som en krigshjälte i USA eftersom han under Vietnamkriget satt över fem år i nordvietnamesiskt fångläger, verkligen är en hjälte.

– Han är inte en krigshjälte, sade Trump och fortsatte:

– Han har blivit en krigshjälte för att han blev tillfångatagen, jag gillar folk som inte blev tillfångatagna.

Därefter kritiserade han Vietnamkriget som sådant och uppgav att anledningen till att han själv inte tjänstgjorde i kriget bland annat berodde på att han inte var någon anhängare av kriget.

– Jag var ingen stor anhängare av Vietnamkriget, jag var inte en av dem som protesterade, men Vietnamkriget var en katastrof för vårt land, sade han.

De många kontroversiella uttalandena från Trump, där han kritiserar en krigshjälte och andra givna sanningar inom politiken, har skapat oro inom partiet. Men enligt AP står Trump fast vid sina uttalanden och backar inte ifrån dem.

Senator Ted Cruz, som hittills tagit Donald Trump i försvar och sagt att han "talar sanningen", valde för första gången att inte kommentera hans uttalanden om McCain.

– Jag märker att många inom pressen älskar att se när republikaner ger sig på varandra, sade han.

– Ni vill att jag ska säga något ont om Donald Trump eller något dåligt om John McCain eller något dåligt om någon annan men jag kommer inte att göra det.

Någon som däremot tycks ha tagit det hela med ro är Rob Gleason, lokal ordförande för republikanerna i Pennsylvania. Han menar att bråket mellan de olika presidentkandidaterna där de inte minst profilerar sig i olika frågor bara är bra för partiet.

– Nu är det fler människor som är intresserade av vad det republikanska partiet har att säga, sade han.

– Det är bara bra, det sätter fokus på politiken, det gör det verkligen.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0