USA-valet
Donald Trump.

Trump svor trohet till Israel

Publicerad 22 mars 2016 kl 11.48

Utrikes. Donald Trump höll på måndagskvällen ett tal inför den samlade amerikanska Israellobbyn, Aipac. Den republikanske presidentkandidaten bedyrade att han är "en sann vän av Israel" och gick till hårt angrepp mot Israels internationella motståndare.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag har inte kommit hit för att göra eftergifter för Israel, sade Trump inledningsvis inför de över 15.000 deltagarna på Aipacs konferens i Washington.

Men därefter följde en lång utläggning där fastighetsmiljardären, som tidigare sagt att han vill vara "neutral" i Israel-Palestinafrågan, svor sin trohet till Israel.

– Jag kom hit för att prata om var jag står i frågan om framtiden för USA:s relationer med vår strategiska allierade, vår obrytbara vänskap och vår kulturella broder, Mellanösterns enda demokrati, Israel.

Donald Trump gick i sitt tal till hårt angrepp mot Iran och bedyrade att hans "första prioritet" som president vore att bryta Iranavtalet. Han lovade också att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem.

På plats på den stora sportarenan Verizon center fanns, förutom två tredjedelar av kongressens ledamöter, också samtliga övriga presidentkandidater förutom Bernie Sanders. De bedyrade alla att de ovillkorligt stöder Israel.

Hillary Clinton gav under sitt tal en pik till Trump. Under stort jubel ifrågasatte hon den republikanske presidentkandidatens Israellojalitet.

– Vi behöver en stadig hand. Vi behöver inte en president som säger att han är neutral den ena dagen och för Israel den andra eftersom allt är förhandlingsbart. Mina vänner, Israels säkerhet är inte förhandlingsbar, proklamerade Hillary.

Flera judiska organisationer hade inför Aipacs konferens protesterat mot Donald Trumps medverkan. Utanför lokalen hade en grupp rabbiner samlats i en demonstration mot Trump.

Rabbin Shmuel Herzfeld brast ut i tårar när han inför reportrarna beskrev hur "ondskefull" han tycker att Trump är.

– Han ger inspiration till rasister och fördomsfulla. Han uppmanar till våld. Lyssna inte på honom, sade en gråtande Shmuel Herzfeld enligt RT.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0