Turkisk reklamfilm med Hitler upprör

Publicerad 28 mars 2012 kl 10.10

Utrikes.En dubbad Hitler rekommenderar ett schampo för ”riktiga män” i en turkisk reklamfilm. Filmen har gett upphov till högljudda protester från judiska organisationer världen över.

Gilla artikeln på Facebook

”Om du inte bär kvinnokläder, ska du inte använda schampo för kvinnor. Nu finns Biomen – ett schampo för riktiga män. Riktiga män använder Biomen”, utropar en dubbad Hitler i en reklamfilm för det turkiska schampot Biomen. Reklamfilmen släpptes förra veckan och har redan gett upphov till högljudda protester från judiska organisationer över hela världen.

”Hitler mördade sex miljoner judar i gaskammare bara för att de var judar. Att använda honom i en reklamfilm strider mot alla etiska principer och är en ofattbar kränkning av de mänskliga rättigheterna”, skriver det judiska samfundet i Turkiet i ett pressmeddelande.

”Att använda bilder av den våldsamt antisemitiske diktator som bar ansvaret för massmordet på sex miljoner judar i Förintelsen för att sälja schampo är vidrigt. Tilltaget förolämpar minnet av dem som omkom under Förintelsen, dem som överlevde Förintelsen och dem som kämpade mot nazismen. Filmen är ännu ett exempel på hur bilder från Förintelsen används i reklam, vilket trivialiserar Förintelsen och gör människor okänsliga för Förintelsens ojämförliga fasor”, säger den USA-baserade judiska intresseorganisationen ADL:s verkställande direktör Abraham Foxman.

I ett brev till den turkiska ambassadören i USA skriver ADL att man är särskilt oroad över att reklamfilmen gjorts i Turkiet, trots att Turkiet nyligen har lanserat flera projekt som syftar till att öka befolkningens medvetenhet om Förintelsen.

Företaget som säljer schampot, Biota Laboratories, har förklarat att filmens anspelning på Hitler inte är allvarligt menad. Efter att en judisk organisation i Turkiet hotat att vidta rättsliga åtgärder har emellertid Biota Laboratories meddelat att man kommer att dra tillbaka filmen. "Vi kräver en offentlig ursäkt så att den skada det judiska samfundet har lidit kan gottgöras", säger överrabbinen i Istanbul i en kommentar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0