Två miljoner döda i USA:s krig

Publicerad 27 mars 2015 kl 18.45

Utrikes. President Barack Obama beslutade häromdagen att de amerikanska trupperna ska vara kvar i Afghanistan under 2015. Samtidigt kommer en rapport som visar att USA:s insatser i regionen redan kostat miljontals civila livet.

Gilla artikeln på Facebook

Cirka två miljoner människor har fått sätta livet på grund av USA:s "krig mot terrorism" i Mellanöstern sedan 2001. Det visar en ny rapport från den fredsprisbelönade organisationen Physicians For Social Responsibility, PSR.

I mars 2003 invaderade USA – tillsammans med en allians av andra västländer – Irak efter att ha ljugit om att landets president Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Det blev inledningen till mer än ett årtionde av våld och kaos som nu har kulminerat i att terrorsekten Islamiska staten tagit över stora delar av landet.

De mänskliga kostnaderna för Washingtons påstådda kampanj för frihet och demokrati har varit omfattande, enligt PSR. Minst en miljon personer dog i samband med USA:s insats i Irak – vilket motsvarar 5 procent av landets befolkning.

Ytterligare 220.000 människor har dessutom dödats i USA:s krig i Afghanistan och ytterligare 80.000 i Pakistan.

PSR – som baserar sin sammanräkning på uppgifter från FN, de berörda regeringarna och människorättsorganisationer – understryker dock att uppskattningen är "konservativ". Den innefattar inte heller dödsoffren i de amerikanska operationerna i länder som Jemen och Syrien.

"Det totala antalet döda i de tre nämnda länderna kan överskrida 2 miljoner, medan en siffra under 1 miljon är extremt osannolikt", skriver organisationen.

Krigen har dessutom skapat stora flyktingströmmar – inte minst till Europa och Sverige. Miljontals irakier och afghaner beräknas ha flytt sina hemländer efter USA:s invasioner.

I sin rapport nämner PSR att en undersökning genomförd av Associated Press (AP) för två år sedan visade att amerikanska medborgare i genomsnitt tror att endast 9.900 irakier dödades i samband med Irakkriget.

"Läget hade nog varit ett helt annat om allmänheten gjordes medveten om att den verkliga siffran sannolikt är mer än hundra gånger högre", skriver PSR.

Artikeln är rättad. USA invaderade Irak 2003, inte 2013.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0