Tyska ekonomer i upprop mot europeisk bankunion

Publicerad 10 juli 2012 kl 18.23

Ekonomi.Upprop bland tyska ekonomer varnar för konsekvenserna av en europeisk bankunion - det kan leda till stridigheter mellan europeiska länder. Tyska folket ska heller inte behöva betala bankernas eller andra länders skulder, skriver de.

Gilla artikeln på Facebook

172 tyska ekonomer varnar i ett öppet brev publicerat i Frankfurter Allgemeine Zeitung för konsekvenserna av en europeisk bankunion, det vill säga kollektivt ansvar för de europeiska bankskulderna. De skriver att de befarar en kollektivisering av bankskulder motsvarandes tre gånger den samlade statsskulden i krisländerna och att det ej kan vara "skattebetalarnas, pensionärernas och spararnas ansvar i än så länge solventa länder att lösa ut".

Ekonomerna fortsätter med att "det är en grupp som ska bära bördan och det är borgenärerna själva" med vilket de menar att banker bör tillåtas gå i konkurs om de investerar felaktigt. De befarar att dåliga beslut kan tas för Tysklands del "så länge som skuldsatta länder har en strukturell majoritet i eurozonen" och att när väl solventa länder går med på att ta ansvar för privata bankskulder i krisländer så finns risken att de ständigt pressas till att öka summorna de ska ansvara för.

Ekonomerna befarar att detta kommer leda till att "stridigheter och missämja mellan gränsande länder" ej går att undvika och att "varken euron eller europatanken skulle överleva". Istället skulle "Wall Street, City of London, även en del investerare i Tyskland, tillsammans med inhemska och utländska banker" gynnas och att det skulle ske på bekostnad av "medborgare som har lite att göra med detta" under "en mantel av solidaritet".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0