Tyskland vill öka den kvalificerade invandringen

Publicerad 29 april 2012 kl 23.14

Utrikes.Tyskland kommer att införa "blått kort", vilket syftar till att göra invandringsprocessen enklare för kvalificerad arbetskraft. Bland annat belönar programmet invandrare som lär sig tyska.

Gilla artikeln på Facebook

USA har sitt gröna kort, och EU försöker nu introducera ett blått kort; ett EU-direktiv som skapades under 2009 vilket syftar till att attrahera kvalificerade icke EU-medborgare genom att förenkla inreseförfarande och uppehållstillstånd. Detta skriver tyska Deutsche Welle.

Trots att Tyskland egentligen skulle genomföra direktivet i Juni förra året har det tagit tid - delvis på grund av att invandringen har varit ett känsligt ämne. Detta blev återigen blev uppenbart när lagförslaget antogs på fredagen, vilket framkallade strider i parlamentet.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet menade att Tyskland saknar en välkomnande kultur för invandrare, vilket avskräcker dem från att komma till landet.

-Invandrare måste få veta att tyska företag, myndigheter och människor på gatan värdesätter dem, sa den socialdemokratiska parlamentarikern Daniela Kolbe.

Den tyska regeringen är angelägen om att styra invandringen utifrån vad nykomlingar bidrar med till landet. Endast personer med en universitetsexamen eller "certifierade kvalifikationer som bygger på minst fem års arbetslivserfarenhet" har rätt till ett blått kort.

Den utländska befolkningen i Tyskland ökade kraftigt under 2011. Experter säger att det sannolikt beror på den ekonomiska tillväxten och den fria rörligheten för medborgare i de nya EU-länderna. Omkring 7 miljoner människor med enbart utländskt medborgarskap var bosatta i Tyskland i slutet av 2011 - 177.300 mer än ett år tidigare. Ökningen var den högsta på 15 år.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Rätt till vapen blir del av tjeckisk grundlag

Krafttag mot inskränkningsförsök från EU-håll.. Nu får tjeckerna en konstitution med rätt att bära vapen.0 

Orbán låter folket rösta om antipedofillagen

Efter aggressiva EU-responsen.. Ungerska väljarna får svara på fem frågor.0 

Israel kräver bojkott av Ben & Jerrys

Sätter press på USA-delstaters guvernörer.. Uppmanas "vidta relevanta åtgärder" mot glasstillverkaren.0 

Kritikförbud stred mot USA-konstitution

Journalist vann mot delstatsuniversitet.. Oförenligt med grundlagen förbjuda uppmaningar till bojkott av Israel.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0