Bostadsbubblan

Unga sparar allt mer – har ändå inte råd med bostad

Publicerad 8 maj 2017 kl 22.32

Ekonomi. Andelen unga vuxna som sparar till en egen bostad har ökat från 40 procent 2009 till 52 procent 2017. Trots det har andelen som ändå behöver hjälp av en förälder eller annan släkting ökat under samma period, från 16 till 23 procent. Det visar en undersökning från SBAB som genomförts av TNS Sifo.

Dela artikeln

Medvetenheten om de stora problem som bostadsbubblan fört med sig är hög bland de unga, enligt mätningen. Detta visar sig i att en högre andel 18–26-åringar år 2017 sparar till ett bostadsköp, jämfört med motsvarande undersökning 2009.

Samtidigt är fler unga oroliga över sin framtida bostadssituation idag. I undersökningen från 2009 svarade 46 procent av de unga att de är oroliga över att inte kunna hitta en bra bostad. 2017 är andelen 53 procent.

– Det är bra att så många unga är medvetna om att situationen på bostadsmarknaden i princip kräver ett bosparande. Att oroa sig inför den framtida boendesituationen hämmar unga människor i entrén till vuxenlivet. Vår undersökning visar dock att det inte räcker med ett sparande för att minska oron inför den framtida bostadssituationen – säkerligen på grund av de prisnivåer vi ser på bostadsmarknaden i många regioner idag, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Måste be föräldrarna om hjälp
För de unga vuxna som äger sin egen bostad syns en förändring i hur köpet finansieras. År 2009, året innan bolånetaket infördes, kunde 54 procent av de som hade köpt en egen bostad finansiera det med ett eget bostadslån. 2017 har den siffran sjunkit till 46 procent.

Andelen unga som behöver hjälp av en förälder eller släkting ökar kraftigt jämfört med samma undersökning 2014 – från 13 till 23 procent. Andelen som använder sitt bosparande minskar samtidigt, förmodligen som en följd av att de höga bostadspriserna gör att bosparandet inte räcker till. Under samma period har kvadratmeterpriset på små lägenheter (0-39 kvm) i riket ökat med 33 procent, från 50.587 kr (första kvartalet 2014) till 67.338 kr/kvm (första kvartalet 2017), enligt statistik från Booli.

–  Att föräldrar och anhöriga behöver hjälpa de unga in på bostadsmarknaden i så pass hög utsträckning är problematiskt av flera skäl. Dels har inte alla en förälder som har möjlighet att hjälpa till på detta sätt och dels riskerar föräldrarnas eget låneutrymme att påverkas. Det kan försvåra deras nästa steg i boendekarriären, säger Emma Persson, boendeekonom SBAB.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här knuffar Karam ner 91-åringen för trappan

Video: Brutala attacken i Sollentuna. Begick brottet när han var villkorligt frigiven efter en överfallsvåldtäkt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Vem är du?" Skräckslagne DN-chefen satte sig och tryckte bakom ett skåp.0 

Mer från Ekonomi

Bitcoin rusar till ny rekordnivå

Seglar på Trump-vågen.. Kryptovalutan når ny viktig milstolpe.0 

Förslaget: Svenskar ska låna ännu mer

Regeringens utredning.. Föreslår sänkt amorteringskrav och höjt bolånetak.0 

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 

Vetenskap

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Valross-dna avslöjar vikingarnas möten med eskimåer. Forskarlag har spårat handelsvägarna.0 

Kultur

Svensk kardinal kan bli nästa påve. Anders Arborelius kommenterar ryktena.0