Foto: Géza Jeszenszky

Ungersk ambassadör får kritik efter kontroversiellt uttalande om romer

Publicerad 1 november 2012 kl 08.55

Utrikes.Ungerns Norgeambassadör Géza Jeszenszky blev under tisdagen utestängd från Förintelsekonferensen i Oslo sedan det blivit känt att han har oroat sig romernas mentala hälsa i sviterna av omfattande inavel, skriver Aftenposten.

Gilla artikeln på Facebook

Géza Jeszenszky, Ungerns ambassadör i Norge, är i blåsväder. Han är 70 år och professor i historia, tidigare utrikesminister i Ungern samt före detta ambassadör i USA.

I en bok han gav ut 2009 om minoriteter i den post-kommunistiska världen står bland annat att den utbredda psykiska ohälsan bland romer har sin grund i inavel och incest.

"Orsaken till att många romer är psykiskt sjuka är att det i romernas kultur är tillåtet för bröder att gifta sig med sina systrar eller kusiner att gifta sig med varandra, eller att ha samlag", står det i boken, som har retat upp etablissemanget i Norge.

Ambassadören står dock fast vid sina ord.

– Det finns bevis för detta. Jag tog det från en publikation via internet och jag har funnit flera liknande artiklar och utdrag från ungersk forskning om romer, säger Géza Jeszenszky till Aftenposten och poängterar att det är på grund av omsorg om romerna han är orolig.

Efter att utdraget ur ambassadörens bok blivit känd i Norge utestängdes han från Förintelsecentrets Förintelsekonferens till minne av den svenska diplomaten Raoul Wallenberg under tisdagen, då de menar att ambassadören är fördomsfull.

Att den utbredda inaveln bland romerna skulle ligga till grund för den höga förekomsten av ärftliga sjukdomar i folkgruppen är dock inget kontroversiellt i forskarvärlden. Tvärtom visar forskning att romer är Europas mest inavlade inhemska folkgrupp och att detta har allvarliga konsekvenser för folkhälsan.

"Data visar att slovenska romer har den högsta inavelskoefficienten i Europa, vilket i sin tur ökar risken för recessiva genetiska sjukdomar", skriver forskare vid Institutet för förebyggande och klinisk medicin, Bratislava, Slovakien, i en rapport.

De konstaterar också att "medan förekomsten av psykiska utvecklingsstörningar bland romska 6- till 14-åringar i distriktet var 21,5 procent så var den bara 0,9 procent bland icke-romer".

Ett serbisk-kanadensiskt forskarlag som har undersökt serbiska romers intelligens skriver i sin rapport i den vetenskapliga tidskriften Intelligence att romerna har ett medel-IQ på 70, i nivå med somalier och utvecklingsstörda européer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0