Fängelset Gohardasht.

Unikt folkrättsbrott prövas mot iranier i Sverige

Publicerad 10 augusti 2021 kl 15.03

Inrikes. I november 2019 greps en 60-årig iranier på Arlanda. Idag inleds hans rättegång för delaktighet i folkrättsbrott och mord vid massavrättningar i det iranska fängelset Gohardasht på 80-talet.

Gilla artikeln på Facebook

Folkrättsbrotten begångna i Iran under 1980-talet har aldrig prövats juridiskt, vare sig nationellt eller internationellt.

Under 1988 tillfångatogs ett stort antal politiska fångar i Iran. De utsattes för olika folkrättsbrott, däribland tortyr och massavrättningar. Mannen som greps på Arlanda åtalas för att bland annat ha valt ut vilka fångar som skulle ställas inför en domstolsliknande kommission och därefter avrättas. Mannen ska även ha deltagit i och organiserat flertalet avrättningar.

Utredningen har letts av polisens grupp för krigsbrott. Gruppen har bedrivit ett omfattande utredningsarbete, där man bland annat har hållit över 100 förhör. Åtalet som idag tas upp av Stockholms tingsrätt omfattar många målsäganden som alla har suttit på det Iranska fängelset Gohardasht men idag bor på olika platser i världen.

‒ Sverige är det första landet som prövar de folkrättsbrott som begicks i Iran 1988 rättsligt. Det betyder att ett stort antal målsäganden äntligen kan få sin sak prövad och att någon ställs tillsvars, säger Patricia Rakic Arle chef vid gruppen för krigsbrott på polisen, i ett uttalande.

Sverige har skrivit under Genèvekonventionerna och Romstadgan, som är grunden för den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Det innebär att Sverige har förbundit sig att spåra upp, utreda och medverka till att förövare av folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser lagförs. Gruppen för utredning av krigsbrott tar bland annat emot tips från allmänheten och det var genom ett tips som gruppen fick kännedom om mannens vistelse i Sverige.

‒ Att utreda folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser är komplicerat. Brotten har ofta begåtts för många år sedan i andra länder än Sverige och bevisläget är ofta svårt. Men tack var att vi har fått in ett stort antal vittnesmål i ärendet har vi kunnat lämna ärendet vidare för åtal, säger Patricia Rakic Arle.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

SVT viker sig: "Gunilla von Platen" slipper frågor om klankoppling

SVT har gett förhandsbesked.. Statliga TV-jätten "kommer inte fråga" om brorsan Edip, som är gangsteradvokat.0 

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0