I ett reportage i tysk tv presenteras uppgifter som tyder på att den västvänliga ukrainska oppositionen låg bakom dödsskjutningar av demonstranter i den ukrainska revolutionens slutskede.

Uppgifter i tysk tv: Oppositionens prickskyttar sköt demonstranter i Kiev

Publicerad 10 maj 2014 kl 20.18

Utrikes. Prickskyttar som opererade från en oppositionskontrollerad byggnad sköt ihjäl obeväpnade demonstranter i Kiev, enligt uppgifter i ett reportage från den tyska statliga tv-kanalen WDR.

Gilla artikeln på Facebook

I den ukrainska revolutionens slutskede sköts tiotals människor ihjäl av prickskyttar i Kiev. Skulden för dödsfallen åvilar den avsatte presidenten Janukovitj, hävdar såväl den nya ukrainska regeringen som dess bundsförvanter i EU och USA.

Men det har hela tiden funnits omständigheter som pekar i motsatt riktning. Fria Tider uppmärksammade i början av mars ett läckt telefonsamtal där Estlands utrikesminister Urmas Paet redogjorde för uppgifter om att oppositionen sannolikt låg bakom dödsskjutningarna.

I ett reportage som sändes i den tyska statliga tv-kanalen WDR i april, framkommer ytterligare uppgifter om att prickskyttar från oppositionen dödade demonstranter.

De tyska journalisterna har talat med en man som berättar hur han och hans kamrater den 20 februari besköts bakifrån när de, beväpnade med klubbor och sköldar, avancerade mot regeringsbyggnader i Kiev. Skotten kom från Hotel Ukraina, som vid den tidpunkten kontrollerades av oppositionen.

Såväl BBC som RT har tidigare rapporterat om prickskyttar som sköt från Hotel Ukraina.

I WDR:s reportage sänds också delar av inspelade samtal mellan prickskyttar från polisen som var verksamma den 20 februari. Av samtalen framgår att prickskyttar som var okända för polisen sköt obeväpnade människor.

– Vem är det som skjuter? Vårt folk skjuter inte på obeväpnade, säger en av poliserna.

En svensk frivillig i en paramilitär styrka med nära band till nationalistpartiet Svoboda berättade i mars för Fria Tider att polisens prickskyttar var inbegripna i strider med prickskyttar från oppositionen under gatustriderna i Kiev.

När de tyska reportrarna intervjuar Ukrainas nytillträdde riksåklagare Oleg Maknitski, som tillhör Svoboda, säger han att det står klart att det var Janukovitjs prickskyttar som dödade demonstranterna. På frågan om det inte också sköts från Hotel Ukraina svarar han kort: ”Vi utreder det.”

Anhöriga till personer som dödades den 20 februari ifrågasätter emellertid om den statliga utredningen bedrivs på ett korrekt sätt.

– Ingen av oss får tillgång till några undersökningsrapporter. Om du frågar mig finns det en enkel förklaring till det. De bedriver ingen ordentlig utredning. De statliga åklagarna täcker upp för sina egna, precis som det var i Sovjetunionen och under Janukovitj, säger Oleksandr Baschuk, som är juridiskt ombud för en man som skadades i skottlossningen.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0