Terrordåden i Bryssel

Upplopp i Bryssel när hundratals belgare protesterade mot den islamistiska terrorn

Publicerad 27 mars 2016 kl 18.59
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Upplopp bröt under söndagen ut i Belgiens huvudstad Bryssel när hundratals fotbollshuliganer, belgiska ungdomar och övriga som tröttnat på invandringen och den islamistiska terrorn drabbade samman med polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt hln.be rörde det sig om omkring 450 människor som trotsade myndigheternas uppmaningar om att inte demonstrera under söndagen.

Polisen tog i med hårdhandskarna mot de islamistprotesterande belgarna och använde bland annat vattenkanoner för att driva bort dem från de centrala delarna av staden, framförallt torget Grand'Place.

Demonstranterna anklagas för att ha stört en fredsmanifestation på torget, bland annat genom att vara högljudda, tända bengaler och rökfacklor samt skjuta fyrverkerier.

Huliganerna uppges främst tillhöra olika fotbollsfirmor som gått samman i en gemensam protest. Mediebolag har haft svårt att sätta någon etikett på dem, vissa kallar dem högerextremister eller nynazister medan Associated Press kallar dem "anti-IS demonstranter".

Efter att ett stort uppbåd av kravallutrustad polis kallats in omringades demonstranterna och motades bort från stadskärnan, allt medan vänsteraktivister jublade. En stor del av demonstranterna uppges komma från Vilvoorde norr om Bryssel och de flesta av dem skickades tillbaka dit under poliseskort.

Det cirkulerar redan uppgifter i sociala medier om att arrangera en ny protest mot invandring och islamism nästa helg. Partiledarna för flera politiska partier fördömde under söndagen den islamistfientliga demonstrationen.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0