Fallet Julian Assange

USA inleder rättsprocess mot Assange

Publicerad 16 november 2018 kl 17.11

Utrikes. USA har en inlett en rättsprocess mot Wikileaks-grundare Julian Assange. Det visar hemliga dokument som offentliggjorts av misstag, rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett dokument tillhörande en annan rättsprocess som det framkommer uppgifter om en inledd process även mot Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Där står det att åtalet mot Assange ska hemlighållas tills han "åtalas och lämnats ut".

Men informationen var alltså inte avsedd för publicering.

Ekot menar att dokumentets författare troligen "klippt och klistrat in juridiska formuleringar och glömt bort att ändra namnet".

Innehållet ska ha avslöjats av en terrorforskare in USA, varefter Wikileaks också publicerat uppgifterna på Twitter.

Enligt SR bekräftar avslöjandet att Julian Assange förmodligen haft helt rätt när han befarat att USA tänker få honom utlämnad om han överlämnar sig till brittiska myndigheter.

Julian Assange har nu bott på Ecuadors Londonambassad i sex år. Han är efterlyst av Storbritannien för att ha brutit mot reglerna om borgen när han avvek för att söka asyl i Ecuador. Avvikelsen skedde när Assange var fri mot borgen i väntan på att överföras till Sverige, där svenska åklagare hade häktat honom misstänkt för våldtäkt. Den svenska förundersökningen är nedlagd men Storbritannien planerar fortfarande att åtala Assange för brott mot borgensbestämmelserna.

Exakt vad han misstänks för i USA är oklart, men något som rör rikets säkerhet.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0