Asap Rocky-fallet

Mark Brzezinskis introduktionsfilm när han utnämndes till USA:s ambassadör i Sverige.

USA:s ex-ambassadör: Svensk rasism kan ligga bakom att ASAP Rocky greps

Publicerad 11 juli 2019 kl 22.39

Utrikes. USA:s tidigare ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, kräver att den svenska regeringen, alternativt kungahuset, ska ingripa i fallet med den häktade afroamerikanske rapparen ASAP Rocky. Enligt honom verkar de misshandlade invandrarna ha varit rasister.

Gilla artikeln på Facebook

ASAP Rocky med två medarbetare häktades förra veckan av för grov misshandel av två unga tredje världen-invandrare som förföljde honom i samband med ett besök i Stockholm.

Fallet har fått andra amerikanska artister att bojkotta Sverige och anklaga landet för att vara rasistiskt.

Nu uttalar sig även liberalen Mark Brzezinski, som var USA.s ambassadör i Sverige mellan 2011 och 2015 efter en utnämning av Barack Obama, i fallet. Brzezinski har kontaktat Sveriges utrikesminister, kungahuset och ambassaden i Washington för att få ASAP Rocky frisläppt, enligt Dagens Nyheter.

– För Sverige är detta ett tillfälle av rasrelaterad orättvisa, säger han till DN.

Brzezinski säger att man i filmklipp från händelsen kan se att duon som uppges ha blivit misshandlad "tydligt provocerar Rocky och hans säkerhetsvakter" som i sin tur agerar med "stor återhållsamhet och tålamod".

Enligt den före detta ambassadören verkar de två invandrarna som förföljde rapparen vara "rasmässigt hatiska personer". Mark Brzezinski anser att Sveriges internationella rykte skadas av fallet.

Mark Brzezinski är son till den legendariske vänsterprofilen Zbigniew Brzezinski och bror till vänsterprofilen Mika Brzezinski, som är programledare på MSNBC.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0