Inbördeskriget i Syrien och Irak
En syrisk soldat.

Vapenvilan i Syrien är bräcklig – men håller

Publicerad 16 september 2016 kl 14.44
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den vapenvila som i måndags trädde i kraft i Syrien är bräcklig men fortsätter vara i kraft, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Regerings­armén har börjat dra sig tillbaka från ställningar runt rebell­kontrollerade delar av Aleppo. Ett nödvändigt steg för de hjälp­sändningar som är på väg till civilbefolkningen i den hårt ansatta staden.

Två konvojer med förnödenheter med mat som ska räcka till 80.000 människor i en månads tid väntar på att få komma fram. En miljon människor beräknas bo i den regerings­kontrollerade västra delen av Aleppo. Ytterligare 300.000 bor i de östliga delar som kontrolleras av olika rebell­grupper.

Även om vapenvilan kränkts på vissa håll, där de olika sidorna beskjutit varandra, så följs den "i stort" av de berörda parterna, säger Mark Toner som är talesman för USA:s utrikes­departement. Såväl USA som Ryssland, som stöder varsin sida i konflikten, är därför överens om att vapenvilan ska fortsätta gälla.

Blandar rebeller med islamister
För USA, EU och övriga Västvärlden, som stöder de väpnade grupper som vill störta president Bashar al-Assad från makten, är situationen i Syrien besvärlig. Bortsett från de så kallade "moderata rebeller" som slåss i landet, deltar även islamistiska terror­grupper i striderna. Ofta sida vid sida med, eller i praktiken samma grupper som, de rebeller som sponsras av Västvärlden.

Inte minst Ryssland är kritiskt till att USA inte lyckas göra skillnad mellan rebeller och terror­ister, skriver nyhetsbyrån Sana. Främst handlar det om Al-Nusrafronten, en jihadistisk och salafistisk rebell­grupp som USA och FN:s säkerhets­råd svartlistat och terrorstämplat. Det är den mest välorganiserade och välbeväpnade av rebell­grupperna och många gånger i praktiken samma sak som de rebeller som Väst stöder.

Viktor Poznikhir, talesman för det ryska militär­högkvarteret, sade något syrligt under gårdagen att man fortfarande undrar var de "moderata rebellerna" är.

– Det material som den amerikanska sidan överlämnat är bara en allmänt hållen lista över enheter under deras kontroll. Den nämner inga distrikt där dessa enheter opererar, deras antal eller namnen på befälhavarna, sade han.

Utöver de många olika svår­kontroll­erade rebell­grupper som härjar i Syrien strider den kurdiska YPG-milisen, med stor framgång, mot Islamiska staten i norra delarna av landet. Samtidigt har Turkiet invaderat en del av Syrien i syfte att stoppa kurdernas framfart i landet.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0