Inbördeskriget i Syrien och Irak
En syrisk soldat.

Vapenvilan i Syrien är bräcklig – men håller

Publicerad 16 september 2016 kl 14.44
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den vapenvila som i måndags trädde i kraft i Syrien är bräcklig men fortsätter vara i kraft, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Regerings­armén har börjat dra sig tillbaka från ställningar runt rebell­kontrollerade delar av Aleppo. Ett nödvändigt steg för de hjälp­sändningar som är på väg till civilbefolkningen i den hårt ansatta staden.

Två konvojer med förnödenheter med mat som ska räcka till 80.000 människor i en månads tid väntar på att få komma fram. En miljon människor beräknas bo i den regerings­kontrollerade västra delen av Aleppo. Ytterligare 300.000 bor i de östliga delar som kontrolleras av olika rebell­grupper.

Även om vapenvilan kränkts på vissa håll, där de olika sidorna beskjutit varandra, så följs den "i stort" av de berörda parterna, säger Mark Toner som är talesman för USA:s utrikes­departement. Såväl USA som Ryssland, som stöder varsin sida i konflikten, är därför överens om att vapenvilan ska fortsätta gälla.

Blandar rebeller med islamister
För USA, EU och övriga Västvärlden, som stöder de väpnade grupper som vill störta president Bashar al-Assad från makten, är situationen i Syrien besvärlig. Bortsett från de så kallade "moderata rebeller" som slåss i landet, deltar även islamistiska terror­grupper i striderna. Ofta sida vid sida med, eller i praktiken samma grupper som, de rebeller som sponsras av Västvärlden.

Inte minst Ryssland är kritiskt till att USA inte lyckas göra skillnad mellan rebeller och terror­ister, skriver nyhetsbyrån Sana. Främst handlar det om Al-Nusrafronten, en jihadistisk och salafistisk rebell­grupp som USA och FN:s säkerhets­råd svartlistat och terrorstämplat. Det är den mest välorganiserade och välbeväpnade av rebell­grupperna och många gånger i praktiken samma sak som de rebeller som Väst stöder.

Viktor Poznikhir, talesman för det ryska militär­högkvarteret, sade något syrligt under gårdagen att man fortfarande undrar var de "moderata rebellerna" är.

– Det material som den amerikanska sidan överlämnat är bara en allmänt hållen lista över enheter under deras kontroll. Den nämner inga distrikt där dessa enheter opererar, deras antal eller namnen på befälhavarna, sade han.

Utöver de många olika svår­kontroll­erade rebell­grupper som härjar i Syrien strider den kurdiska YPG-milisen, med stor framgång, mot Islamiska staten i norra delarna av landet. Samtidigt har Turkiet invaderat en del av Syrien i syfte att stoppa kurdernas framfart i landet.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0