Var tionde svensk läste Fria Tider i maj

Publicerad 3 juni 2013 kl 02.02

Media.Fler svenskar än någonsin läser Fria Tider, som är Sveriges just nu snabbast växande nyhetssajt. Under maj månad registrerades 770 000 unika besökare och 4,1 miljoner sidvisningar på FriaTider.se.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya besöks­statistiken innebär att ungefär var tioende svensk besökte Fria Tider vid minst ett tillfälle under den gångna månaden, men de flesta besökte sajten betydligt fler gånger än så.

- Vi har en växande skara väldigt lojala besökare som återkommer så gott som dagligen. Under maj månad var 62 procent av besökarna, eller nästan en halv miljon människor, återkommande besökare, säger Widar Nord på Fria Tider.

En förklaring till den stora trafikökningen i maj är de uppmärksammade invandrarkravallerna i Stockholmsområdet, men enligt Widar Nord är ökningen också en del av en ihållande trend.

- Redan i april hade vi mer än fördubblat vårt läsarantal jämfört med samma månad förra året. Vi är inne i en trend där vi stadigt växer sen ungefär ett år tillbaka.

Många har under året hört av sig till Fria Tider och påpekat att sajten fallit kraftigt i mätverktyget Alexas statistik. Men enligt Widar Nord speglar den utvecklingen inte verkligheten.

- Tvärtom. Alexa har visat kraftigt fallande statistik för både Fria Tider och Avpixlat under våren trots att i alla fall vi har vuxit hela tiden. Under veckan då upploppen pågick som värst hade vi fler besökare än Sydsvenskan och således var endast SvD, DN, Expressen och Aftonbladet större än oss då. Samtidigt sjönk vi rejält på Alexa och noterade ett nytt bottenrekord för hela året.

Enligt Widar Nord har det ökade antalet besökare dock inte inneburit någon nämnvärd ekonomisk vinning för sajten.

- Nej, inte än så länge. Det enda lönsamma annonsnätverket i Sverige, Google AdSense, har blockerat oss efter den senaste kampanjen från vänsterextrema Expo. Annars hade vi haft en del resurser idag. Samtidigt har dock bevakningen av kravallerna kostat en hel del pengar och ska vi fortsätta med samma kvalitet så behöver vi såklart mer resurser framöver.

I ett första steg kommer Fria Tider att be om ytterligare donationer från läsekretsen, som enligt Widar Nord har bidragit med 95 procent av intäkterna till Fria Tider hittills. Därefter skissar man på flera metoder för att utveckla nya intäktsmodeller.

- På kort sikt förbereder vi en ny insamlingskampanj och på längre sikt tittar vi på alla möjligheter att tjäna pengar. Men vi kommer förmodligen inte att klara oss utan donationer framöver heller som det ser ut nu. Vi vill ju inte lägga någon del av sajten bakom en betalvägg eller på något annat sätt begränsa vår möjlighet att nå ut med våra nyheter. Statistiken för maj visar ju att vi når ut till en stor del av svenska folket numera, och då är det bara det ekonomiska som återstår att lösa.

Enligt Widar Nord tyder mycket på att regeringen kommer att utöka presstödet kraftigt till konkurrerande tidningar senast från och med 2017. Och den prognosen har gett upphov till en intern debatt på redaktionen.

- Ja, på sikt kanske vi tvingas söka presstöd eller försvinna, när våra konkurrenter förses med enorma bidrag ur offentliga medel. Det är ju de här skattefinansierade aktörerna som trakasserar våra annonsörer och som ser till att vi inte kan tjäna pengar på ett normalt sätt, så presstödet och kultur­tidskrifts­stödet till AFA/Expo är en stor del av problemet för oss. Personligen skulle jag hellre lägga ned Fria Tider än söka bidrag för att överleva, men jag är inte ensam om att ta det beslutet, så vi får se längre fram.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0