60 procent av bankkundernas tillgångar beslagtas

Publicerad 1 april 2013 kl 14.19

Ekonomi.De med bankkonton i Cyperns största bank, Bank of Cyprus, kan komma att förlora 60 procent av sina tillgångar över insättningsgarantin, långt mer än man tidigare räknat med. Det kom fram under påskhelgens överläggningar kring det räddningspaket som ska rädda landets ekonomi undan konkurs.

Gilla artikeln på Facebook

Det är belopp över 100 000 euro som konfiskeras av den cypriotiska staten, något som är tänkt att bespara småsparare från allt för stor påverkan på deras ekonomi för att istället drabba framförallt ryssar med stora sparkonton i landet.

37,5 procent av belopp över insättningsgarantin omvandlas till aktier i banken, aktier som i praktiken är värdelösa. 22,5 procent förblir frysta tillgångar som staten förbehåller sig rätten att utan kompensation använda för att lösa landets finanskris. Övriga 40 procent kommer däremot på sikt att återgå till sina rättmätiga ägare, men trots det förbli frysta av banken av "likviditetsskäl".

Sofronis Clerides är ekonomiprofessor på University of Cyprus, i ett uttalande till Associated Press varnar han för räddningsplanen. Clerides hävdar att det framförallt är företag som kommer att drabbas och att de pengar som nu beslagtas av den cypriotiska staten i många fall skulle ha gått till att betala leverantörer och löner till anställda. Clerides antydde dessutom att företag kommer tvingas till uppsägningar eller i värsta fall konkurser, något som kraftigt kommer att försämra landets ekonomi.

Clerides får stöd för sina varningar från en annan cypriotisk ekonom, ekonomie doktor Stelios Platis. Platis hävdar att räddningsplanen är ett "totalt misslyckande" medan en av Clerides kollegor statsvetaren Antonis Ellinas vid samma universitet varnar för att massarbetslöshet kommer att bryta ut.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Småföretagens socialavgifter de högsta i EU

Överlägset dyrast anställa här.. Får svårt att konkurrera på gemensamma marknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Allt fler unga kvinnor hos Kronofogden

Orsaken: Lyxkonsumtion på kredit.. Nu går de unga kvinnorna om männnen som kunder hos Kronofogden.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0