Coronakrisen i ekonomin

80 länder vill ha nödlån från Internationella valutafonden

Publicerad 28 mars 2020 kl 11.09

Utrikes. Internationella valutafonden, IMF, får nu rekordmånga förfrågningar om nödfinansiering. Så många som 80 länder har bett om hjälp samtidigt, mot normalt en handfull, förklarar IMF-chefen Kristalina Georgieva i en intervju med CNBC. Även hon påpekar att de länder som nu inför tuffa åtgärder mot viruset, troligen kommer återhämta sig snabbare.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt IMF-chefen Kristalina Georgieva ser Internationella valutafonden ett ovanligt stort antal förfrågningar om nödfinansiering.

Runt 80 länder har hört av sig och det kommer troligen bli fler. I normala fall är det bara en handfull förfrågningar samtidigt.

Enligt IMF-chefen finns det en stor risk med att länder inte vidtar samma tuffa åtgärder för att stoppa smittan och därför har G20-länderna träffats för att komma överens om just det.

– Om vi inte stoppar det överallt, kommer vi inte komma ur det, säger hon till CNBC.

Hon konstaterar också att världen nu är i recession. Längden och djupet på den beror på hur länderna lyckas isolera viruset och angripa det med "koordinerade effektiva åtgärder", som hon kallar det.

IMF-chefen är dock optimistisk utifrån vad hon sett i Kina och landets mycket starka isolering av viruset. Först sänktes den kinesiska ekonomin, men redan nu reser den sig igen.

Kina har rentav blivit en källa för medicinsk utrustning för resten av världen, enligt Georgieva.

Hon anser också att de ekonomiska åtgärderna måste vara offensiva och stora. På grund av låga räntor finns det utrymme att hantera stora lån i efterhand, hävdar hon.

– Vi kan inte nöja oss med små åtgärder nu när vi vet att det är en gigantisk kris. Vi har aldrig sett världsekonomin stå stilla så här.

– Men när ekonomin återhämtar sig kommer det inte bli som att slå på en lampa. Länder har fallit som dominobrickor en efter en. Det innebär att även återhämtningen kommer ske successivt. Men länder som är seriösa med sin hälsoåtgärder nu, kommer troligen återhämta sig fortare. Och jag hoppas det gäller USA. För vad som händer här får återverkningar i andra länder. USA kan dra upp resten av världen.


Nyheter från förstasidan

50 turkar slog sönder kyrka i Wien – ropade "Allahu akbar"

Sebastian Kurz fördömer attacken. "Vi kommer resolut att fortsätta kampen mot politisk islam och vi visar ingen falsk tolerans."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Otryggheten är högst verklighetsbaserad – och resultatet av politiska val.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0