Coronakrisen i ekonomin

80 länder vill ha nödlån från Internationella valutafonden

Publicerad 28 mars 2020 kl 11.09

Utrikes. Internationella valutafonden, IMF, får nu rekordmånga förfrågningar om nödfinansiering. Så många som 80 länder har bett om hjälp samtidigt, mot normalt en handfull, förklarar IMF-chefen Kristalina Georgieva i en intervju med CNBC. Även hon påpekar att de länder som nu inför tuffa åtgärder mot viruset, troligen kommer återhämta sig snabbare.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt IMF-chefen Kristalina Georgieva ser Internationella valutafonden ett ovanligt stort antal förfrågningar om nödfinansiering.

Runt 80 länder har hört av sig och det kommer troligen bli fler. I normala fall är det bara en handfull förfrågningar samtidigt.

Enligt IMF-chefen finns det en stor risk med att länder inte vidtar samma tuffa åtgärder för att stoppa smittan och därför har G20-länderna träffats för att komma överens om just det.

– Om vi inte stoppar det överallt, kommer vi inte komma ur det, säger hon till CNBC.

Hon konstaterar också att världen nu är i recession. Längden och djupet på den beror på hur länderna lyckas isolera viruset och angripa det med "koordinerade effektiva åtgärder", som hon kallar det.

IMF-chefen är dock optimistisk utifrån vad hon sett i Kina och landets mycket starka isolering av viruset. Först sänktes den kinesiska ekonomin, men redan nu reser den sig igen.

Kina har rentav blivit en källa för medicinsk utrustning för resten av världen, enligt Georgieva.

Hon anser också att de ekonomiska åtgärderna måste vara offensiva och stora. På grund av låga räntor finns det utrymme att hantera stora lån i efterhand, hävdar hon.

– Vi kan inte nöja oss med små åtgärder nu när vi vet att det är en gigantisk kris. Vi har aldrig sett världsekonomin stå stilla så här.

– Men när ekonomin återhämtar sig kommer det inte bli som att slå på en lampa. Länder har fallit som dominobrickor en efter en. Det innebär att även återhämtningen kommer ske successivt. Men länder som är seriösa med sin hälsoåtgärder nu, kommer troligen återhämta sig fortare. Och jag hoppas det gäller USA. För vad som händer här får återverkningar i andra länder. USA kan dra upp resten av världen.


Nyheter från förstasidan

Plan krockade i luften - ingen skadad

Ett av planen gick nästan i två delar. Men båda lyckades landa i Denver utan problem.0 

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus