Estoniakatastrofen

Åkesson vill se ny Estoniautredning

Publicerad 30 september 2020 kl 09.37

Inrikes. Efter det nya fyndet av ett hål på Estonias skrov bör Sverige delta i en ny utredning av fartygets förlisning, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Gilla artikeln på Facebook

– Givet de uppgifter som framkommit i den här dokumentären från Discovery tycker jag att det är fullt rimligt att Sverige bidrar med alla tillgängliga resurser för att initiera en ny undersökning, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

SD-ledaren uppger sig inte ha möjlighet att bedöma om det behövs nya dykningar vid vraket, men anser att hålet måste undersökas närmare.

– För de anhöriga, för de överlevande och för det nationella trauma som det handlar om så måste man räta ut de frågetecken som nu har rests. Och det kan vi bara göra genom en ny undersökning som är mer trovärdig.

Efter det nya fyndet på Estonias skrov har den estniska kritiken mot Sverige varit hård. Margus Kurm, Estlands förre statsåklagare och var den estniska regeringens Estoniautredare 2005-2009, anklagar Sverige för att ha "ljugit Estland rakt i ansiktet" efter katastrofen. Om anklagelserna om att Sverige har mörkat säger Jimmie Åkesson:

– Jag kan inte bedöma det, det skulle förvåna mig om det faktiskt är så. Men att det kommer från så pass tunga instanser i Estland tyder på att man bör räta ut alla de frågetecken som finns kring det här. Att man visar sig vara beredd att genomföra en ny undersökning kring haveriet. Om inte annat så åtminstone för att visa att det inte ligger någon hund begraven här, om det nu är så.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0