Allvarligt fel i ny grundlag

Publicerad 6 april 2019 kl 12.46

Lag & Rätt. En grundlagsändring som skulle göra det möjligt för ansvariga utgivare att slippa ansvar för vad deras tidningar publicerat tidigare innehåller ett allvarligt fel. Om den nya utgivaren självmant tar bort en olaglig publicering kan han nämligen åtalas – men inte annars.

Gilla artikeln på Facebook

Det är JK som konstaterar att utgivarna för Sydsvenskan, Omni och Hela Gotland inte kan undgå ansvar genom den nya lagen, eftersom de tagit bort en påstådd förtalspublicering när de fick påpekat för sig att den innehöll förtal. Men för att undgå ansvar enligt lagen måste utgivarna vänta på att JK varnar dem för att publiceringen kan utgöra förtal, och därefter ta bort informationen inom två veckor.

”De aktuella ansvariga utgivarna har alltså tagit bort den anmälda informationen utan någon föregående underrättelse från Justitiekanslern. Utgivarna kan därmed inte åberopa ansvarsfrihet på denna grund. En konsekvens av regleringen med ansvarsfrihet efter underrättelse är således att den utgivare som låter information som utgör förtal ligga kvar under viss tid kan åtnjuta ansvarsfrihet till skillnad från den utgivare som ser till att förtalsuppgifterna tas bort", skriver JK.

Konsekvensen kommer sannolikt bli att tidningar vägrar rätta felaktiga artiklar när människor som förtalats hör av sig, för att istället invänta ett brev från Justitiekanslern och därmed undgå straffrihet.

"Denna svarta humor var nog inte vad lagstiftaren, alltså riksdagen, avsåg", konstaterar Thomas Mattsson, chefredaktör för Sveriges mest förtalsdömda tidning Expressen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0