Allvarligt fel i ny grundlag

Publicerad 6 april 2019 kl 12.46

Lag & Rätt. En grundlagsändring som skulle göra det möjligt för ansvariga utgivare att slippa ansvar för vad deras tidningar publicerat tidigare innehåller ett allvarligt fel. Om den nya utgivaren självmant tar bort en olaglig publicering kan han nämligen åtalas – men inte annars.

Gilla artikeln på Facebook

Det är JK som konstaterar att utgivarna för Sydsvenskan, Omni och Hela Gotland inte kan undgå ansvar genom den nya lagen, eftersom de tagit bort en påstådd förtalspublicering när de fick påpekat för sig att den innehöll förtal. Men för att undgå ansvar enligt lagen måste utgivarna vänta på att JK varnar dem för att publiceringen kan utgöra förtal, och därefter ta bort informationen inom två veckor.

”De aktuella ansvariga utgivarna har alltså tagit bort den anmälda informationen utan någon föregående underrättelse från Justitiekanslern. Utgivarna kan därmed inte åberopa ansvarsfrihet på denna grund. En konsekvens av regleringen med ansvarsfrihet efter underrättelse är således att den utgivare som låter information som utgör förtal ligga kvar under viss tid kan åtnjuta ansvarsfrihet till skillnad från den utgivare som ser till att förtalsuppgifterna tas bort", skriver JK.

Konsekvensen kommer sannolikt bli att tidningar vägrar rätta felaktiga artiklar när människor som förtalats hör av sig, för att istället invänta ett brev från Justitiekanslern och därmed undgå straffrihet.

"Denna svarta humor var nog inte vad lagstiftaren, alltså riksdagen, avsåg", konstaterar Thomas Mattsson, chefredaktör för Sveriges mest förtalsdömda tidning Expressen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nystartade företag

Allt fler lockas av generösa stöden.. Kraftig uppgång av nystartade bolag sedan samma period 2019.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus