Estoniakatastrofen
Det finska kustbevakningsfartyget Uisko rörde sig runt forskningsfartyget RS Sentinel igår, men ingrep inte. Arkivbild.

Ännu inga ingripanden mot privat Estonia-expedition

Publicerad 24 september 2021 kl 11.40

Utrikes. Den privata dyk- och utredningsexpedition som just nu befinner sig vid Estonias vrak har ännu inte utsatts för några myndighetsingripanden. Postimees, som är med och finansierar projektet, skriver dock att finska kustbevakningen cirkulerat runt expeditionens fartyg.

Gilla artikeln på Facebook

Vid 13-tiden igår stävade det finska kustbevaknings- och räddningsfartyget Uisko mot forskningsbåten Sentinel med en hastighet av nästan 13 knop. Myndigheternas fartyg gjorde sedan en sväng runt expeditionen och gav sig sedan iväg igen.

Fartygets transponder slutade under fredagskvällen skicka signaler till sjötrafiksystemet AIS. Då befann sig Uisko ungefär två distansminuter norr om vraket, enligt Marine Traffic.

Den svenske undervattens­robotoperatören Linus Andersson, som tog bilderna i Henrik Evertssons Estoniadokumentär "Fyndet som ändrar allt", finns också med ombord. Andersson friades nyligen av en oenig Göteborgs tingsrätt, där han stod åtalad för brott mot den så kallade gravfriden.

Tingsrättens majoritet underkände då den så kallade Estonialagen eftersom lagen strider mot folkrättens principer, då Estonia ligger på internationellt vatten.

Andersson säger till Postimees att han är optimistisk inför den nya utredningen och glad över att kunna göra sitt "riktiga jobb" trots det tidigare uppdraget slutade i domstol.

Den nya expeditionen inleddes den 18 september och leds av Margus Kurm, tidigare statsåklagare i Estland. Den finansieras av anhöriga och företagare samt av tidningen Postimees. Syftet med expeditionen är att kartlägga alla skador på vraket i syfte att kunna ta reda på varför färjan Estonia sjönk på väg från Tallinn till Stockholm den 28 september 1994. En fråga som efter flera myndighetsutredningar ännu är obesvarad.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0