Sveriges nya adel
Foto: Riggwelter/CC-BY-SA

Anrik herrgård blir pampigt flyktingslott

Publicerad 31 oktober 2013 kl 05.31

Inrikes.Skebo herrgård med anor från 1700-talet blir det senaste i raden av byggnader ur det svenska kulturarvet som görs om till gratis lyxboende för asylsökare som tagit sig illegalt till Sverige. Drygt hundra invandrare väntar nu på att få bosätta sig i den vackra slottsmiljön i norra Roslagen.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är viktigt att det blir ett värdigt boende, säger välfärdsentreprenören Annika Björklund, som kammat hem det lukrativa avtalet med Migrationsverket, till Norrtelje Tidning.

Och någon brist på värdighet väntar knappast de nyanlända, varav många är syrier som tagit sig till Sverige med hjälp av flyktingsmugglare i syfte att få automatiska permenenta uppehållstillstånd.

Skebo herrgård, som holländaren Jakob Grill lät bygga år 1767, erbjuder ett rikt utbud av bekvämligheter och är bland annat utrustad med ett spa med pool och bastu samt en prisbelönt restaurang som serverar ekologisk närproducerad mat. Får araberna lust att sträcka på benen kan de ta en promenad i herrgårdens berömda och välskötta engelska trädgård.

  PRISBELÖNT. Det konferens- och weekendhotell som fram till idag drivits på herrgården fick i mars 2012 White Guides utmärkelse "Årets Värt en resa" och placerade sig samtidigt på White Guides lista på kök i Mästarklass 2012.

När byggnaden nu görs om till flyktingboende får de anställda, som tidigare främst jobbat med konferenser och bröllop, nya arbetsuppgifter, och Migrationsverket kommer att rekrytera ytterligare kökspersonal för att kunna ge asylsökarna fullgod service.

Den första avtalsperioden med Migrationsverket sträcker sig från den 24 oktober till den sista januari 2014, men kan komma att förlängas ytterligare.

  De smakfullt inredda lokalerna går i klassisk stil och inbjuder till sällskapsliv.

  Slottet har en fullt utrustad relaxavdelning där araberna och afrikanerna kommer att kunna koppla av med bad och bastu.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

KD-motion om ny Estonia-utredning

Vill att militären berättar vad som hänt.. "Om det kan finnas sådant som vid den tiden var hemligt så har det nu gått så lång tid att detta borde vara möjligt att informera om idag".0 

Svenska läkare: "Emot etablerad vetenskap" att vaccinera 12-åringar mot covid-19

Varnar för upprepning av Pandemrix-tragedin.. "Barn är potentiellt sett mer sårbara och mottagliga för biverkningar än vuxna".0 

Federley sadlar om till präst efter pedofilbråk

"Bara Gud vet".. Politikern uppger sig "studera på halvfart och nosa på framtiden".0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0