Sveriges nya adel
Foto: Riggwelter/CC-BY-SA

Anrik herrgård blir pampigt flyktingslott

Publicerad 31 oktober 2013 kl 05.31

Inrikes.Skebo herrgård med anor från 1700-talet blir det senaste i raden av byggnader ur det svenska kulturarvet som görs om till gratis lyxboende för asylsökare som tagit sig illegalt till Sverige. Drygt hundra invandrare väntar nu på att få bosätta sig i den vackra slottsmiljön i norra Roslagen.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är viktigt att det blir ett värdigt boende, säger välfärdsentreprenören Annika Björklund, som kammat hem det lukrativa avtalet med Migrationsverket, till Norrtelje Tidning.

Och någon brist på värdighet väntar knappast de nyanlända, varav många är syrier som tagit sig till Sverige med hjälp av flyktingsmugglare i syfte att få automatiska permenenta uppehållstillstånd.

Skebo herrgård, som holländaren Jakob Grill lät bygga år 1767, erbjuder ett rikt utbud av bekvämligheter och är bland annat utrustad med ett spa med pool och bastu samt en prisbelönt restaurang som serverar ekologisk närproducerad mat. Får araberna lust att sträcka på benen kan de ta en promenad i herrgårdens berömda och välskötta engelska trädgård.

  PRISBELÖNT. Det konferens- och weekendhotell som fram till idag drivits på herrgården fick i mars 2012 White Guides utmärkelse "Årets Värt en resa" och placerade sig samtidigt på White Guides lista på kök i Mästarklass 2012.

När byggnaden nu görs om till flyktingboende får de anställda, som tidigare främst jobbat med konferenser och bröllop, nya arbetsuppgifter, och Migrationsverket kommer att rekrytera ytterligare kökspersonal för att kunna ge asylsökarna fullgod service.

Den första avtalsperioden med Migrationsverket sträcker sig från den 24 oktober till den sista januari 2014, men kan komma att förlängas ytterligare.

  De smakfullt inredda lokalerna går i klassisk stil och inbjuder till sällskapsliv.

  Slottet har en fullt utrustad relaxavdelning där araberna och afrikanerna kommer att kunna koppla av med bad och bastu.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0