Bulletin

Arpi: Tino Sanandaji ville göra Bulletin till riktig alternativmedia

Publicerad 22 mars 2021 kl 21.01

Media. Ägaren Tino Sanandaji ville att Bulletin skulle skulle bli en riktig alternativtidning med "althöger"-fokus och rapportera om sådant som Youtubes nedstängning av Swebbtv. Men de tongivande opinionbildarna som nu hoppar av projektet hade istället vänstertidningen New York Times som förebild.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den tidigare chefredaktören Ivar Arpi, som nu lämnar Bulletin tillsammans med en rad andra profiler, som talar ut i Svenska Dagbladets podd Ledarredaktionen.

Bråket på Bulletin handlar i första hand om att redaktionsledningen har varit oense med ägarna om vem som ska ha rätt att publicera material på sajten.

Men enligt Ivar Arpi har det även funnits en grundläggande skillnad i hur man har sett på sajtens långsiktiga utveckling.

Paulina Neding, som var Bulletins första chefredaktör, meddelade vid lanseringen att hon ville inspireras av "Storbritanniens quality press eller deras amerikanska motsvarigheter – som Times of London, New York Times eller Wall Street Journal". Bulletin har sedan publicerat översatta artiklar från diverse internationella liberaler från nätverket Project Syndicate, som finansieras av George Soros. Man satte också en transvestit som kulturchef som sedan publicerade en rad artiklar om "HBTQ".

– Vi rekryterades med att vi skulle skapa en dagstidning som höll hög kvalitet. Det som Paulina Neuding kommunicerade utåt var att vi skulle efterlikna Washington Post och New York Times. Det var där vi satte ribban. Det var så vi lockades in i det, säger Ivar Arpi i SvD:s podd.

Men enligt Arpi har det senare visat sig att ägarna varit missnöjda med att sajten inte var "mer althöger, i brist på bättre ord".

– När Swebbtv lades ned så gjorde Tino Sanandaji otroligt starka påtryckningar på nyhetsredaktionen om att de skulle slå på stort angående det.

Ivar Arpi uppger att ägarna hade ratat skribenter för att de hade suttit med i Oikos förtroenderåd. Oikos är en tankesmedja som grundats av SD-toppen Mattias Karlsson.

– Sen nu några månader senare vill man att de ska vara chefredaktörer eller liknande. Det säger något om omsvängningen i hur man först kommunicerade vad man ville ha och sedan vad man faktiskt ville ha.

Ägaren Pontus Tholin skällde enligt Arpi ut alla medarbetare genom att anklaga dem för att göra nättidningen till "en sämre variant av DN".


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Media

Bulletins chefredaktör öppet vänsterextrem

"Det är dom vita som skrämmer mig".. Andrew Rosenthal talar ut i SvD om antivita övertygelsen, bostadskarriären och kärleken till Black Lives Matter.0 

Spektakulära protesten mot nätjättarnas censur

Dramatisk kupp i Sankt Petersburg.. Samtidigt riktar Ryssland hård kritik mot Youtube-censuren.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0 

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0