Fallet Julian Assange

Australien: Inget att invända mot Assange-utlämning

Publicerad 13 april 2019 kl 22.03

Utrikes. Australien har inga invändningar mot att Storbritannien utlämnar den australiensiske medborgaren Julian Assange till USA för rättegång där, säger Australiens premiärminister Scott Morrison till AP.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Morrison har utlämningsfrågan "inget med Australien att göra" och personal vid landets ambassader har fått instruktioner om att bara erbjuda Assange grundläggande konsulär service, försäkrar premiärministern.

Den australiensiske utrikesministern Marise Payne konstaterade dock att Australien är "helt emot dödsstraff" och uppgav att Storbritannien har bett USA om garantier för att något dödsstraff inte kommer att bli aktuellt. Om det har resulterat i några garantier framgick dock inte.

I USA misstänks Assange för att ha erbjudit Wikileaks-källan Chelsea Manning (då Bradley Manning) hjälp att knäcka lösenordet till ett amerikanskt militärt datorsystem med hjälp av så kallade regnbågstabeller. Straffet för den typ av medhjälp till dataintrång som Julian Assange misstänks för är högst fem års fängelse, skriver Politico. Om åklagare istället väljer att åtala Assange för spioneri kan straffet bli döden.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0